Чудо в София. Българският Биг Бен ще зазвъни отново след повече 40 години тишина.

Часовникът на сградата на Централните хали в София ще заработи на официалното откриване на магазина през пролетта. Това стана ясно при представянето на актуалния статут на дейностите по реставрация на сградата. Камбаната на часовника ще бие на всеки кръгъл час като Биг Бен.

Повод за събитието бяха завършените реставрационни дейности по две от фасадите на сградата. Освен тях към момента е възстановен пълният обем на вътрешността на основната зала, като са премахнати павилионите и терасите, несъответстващи на оригиналния проект на инж. Наум Торбов.

Извършени са цялостна подмяна и възстановяване на покрива и освежаване на характерната метална конструкция, изработена в леярните на Густав Айфел през 1909 г.

Поръчан за изработка е и фонтан от зелен мрамор, който е доставен от Индия. С него ще се направи фонтанът, който е бил заложен по оригиналните проекти на сградата от началото на XX век.

Към момента се полагат близо 3000 кв. м подови плочки след проведено обширно проучване за оформлението на подобни сгради от епохата.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук