Какво постигна протестът на синдикатите и бизнеса срещу високите цени на електроенергията. Ще излезе ли служебното правителство с решение, и защо новият парламент отново ще трябва да актуализира Бюджета за 2021 година. Потърсихме за коментар вицепрезидентът на КТ Подкрепа Йоанис Партениотис.
 
От срещата в министерски съвет стана ясно, че са необходими мерки - "иначе ни чака кризата от 1997 година - режим на тока и високи цени. Все още правителството може да овладее недоволството енергетиката и да се спре скока на цените".

По думите на Партениотис конкретен ангажимент е поел министърът на енергетиката Андрей Живков, който ще търси финансови компенсации. За целта кабинетът ще иска актуализация на бюджета от новия парламент. Вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" продължи, че финансови компенсации е имало при добавките на пенсиите от 50 лева през месец август, сега процедурата е същата.

Предложението на синдикатите варира около 120 лв/мВтч, при която да има компенсация. Но синдикатите виждат и друга възможност - " в момента цените на производителят варират от 180 лв/мВтч и съответно при цена 450 лв/мВтч на борсата. Сметките показват че има откъде да се вземе, защото при пазарната цена се начислява ДДС". От акумулиране на данъка от 20% в хазната парите са налице. Остава кабинетът да подпомогне бизнеса и работниците в предприятията - категоричен е вицепрезидентът на КТ "Подкрепа".

На въпрос на БЛИЦ TV кое доведе до шоковите цени на тока и последвалите протести, Партениотис описа ситуацията в Еропа " причината е, че няма достатъчно производство на електроенергия. Има голямо търсене в момента. При дефицит на пазара цените на стоките отиват нагоре."

Дългосрочното решение е да се изграждат нови мощности, но паралелно с това да се  експлоатират сегашните. "А ние казваме да затворим въглищните централи - никой не казва с какво ще ги заменим" - като припомня за периода на изваждане на тецовете от експлоатация.

Предстои служебното правителство да вземе решение за състоянието на българската енергетика. "С поетите ангажименти министрите показаха, че не са безотговорни" - смята Йоанис Партениотис.