Пловдивският окръжен съд гледа  делото срещу култовия бизнесмен и затворник Атанас Червенков-Райфъла. Той и останалите от бандата му за поръчково убийство и палежи на коли, поискаха  процесът, който стартира за втори път, да се гледа по съкратеното съдебно следствие, без обаче нито един да признае вина.

БЛИЦ припомня, че Райфъла получи 13 години затвор заради това, че е поръчал убийството на Аргир Гяуров и е платил за палеж на дузина коли. Шефът на частна клиника в града под тепетата влязъл в обсега на Червенков заради това, че здравното заведение, което управлявал, взело клиентите на частната бърза помощ, която притежава бизнесменът. Райфъла платил пари на Веселин Загорски, който от своя страна възложил мократа поръчка на трима младежи. 


Гяуров бе нападнат и наръган многократно с нож в гърба от „килърите“, които обаче оставили работата недовършена, защото се уплашили. За щастие Гяуров оцеля. Второто обвинение отново е към Райфъла и бандата му и е за поръчителство за палеж на коли. Едното изпепелено возило е на любовницата на бизнесмена-Павлина Хараланова, три от автомобилите са на бившия депутат от ГЕРБ Антоний Йорданов, на съпругата му Татяна и на тяхната дъщеря . Днес младата жена не издържа и излезе разплакана от залата. 

Пред камерата на БЛИЦ адвокатът на семейството-Александър Попчев разказа, че дъщерята на екс депутата и Райфъла изобщо не са се познавали. Тя изпаднала в стрес, след като видяла изгореното си возило. Всъщност отмъщението е заради това, че Йорданов, приятел на Червенков, отказал да у съдейства за удължаване на концесията на общински пазар в Пловдив, а също така и не му дал рамо да стане шеф на Ловно-рибарското дружество. 


По делото бяха допуснати 26 свидетели , които пак ще бъдат разпитани. Сред тях са и трима затворници, за които Райфъла твърди, че знаят всичко и ще докажат, че е невинен. Заседанието бе прекъснато за около 2 часа, след като стана ясно, че в къщата на един от адвокатите на обвиняемите влязла змия. Процесът продължи в 14.30 часа, в изказването си Райфъла отново отрича всички обвинения и твърди, че той и бандата му са невинни. 

Припомняме, че Райфъла получи 13 години затвор, по-ниски присъди бяха дадени на останалите. Заради процесуални нарушения обаче наказанията бяха отменени и делото тръгна отново.


Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ