Неочаквана емоция предизвика в премиера в оставка въпроса за референдума. "Произлязъл съм от народа, само съм му служил и тази власт, която са ни давали, я дължим на тези хора", коментира Бойко Борисов и избухна в предаването "Панорама": "Нито съм внук на член на политбюро, нито съм син на някой, а съм дете на малтретирани от този режим. Понеже сега много внуци взеха да ни дават акъл."
 

Премиерът очевидно визираше новосъздадената партийна формация на бившия му министър Христо Иванов "ДА, България", в която членуват доста деца и наследници на червени, партийни функционери.
 
"Преди бяха синовете, сега внуците. Техните родители ни мачкаха, сега ще оставим внуците и синовете. Те ще учат моето дете и моят внук да носи вина. Да ми дават те за морал, те да ми говорят толкова и да казват кое е правилно, просто не искам да ги слушам", реагира емоционално Бойко Борисов.
 
По време на разговора му с Бойко Василев се достигна до момент, в който водещият се опита да го притисне с въпроси за новоизбрания президент Румен Радев.
 
Ето какво отговори Бойко Борисов:
 
"Никога не нападам пръв и мисля, че с него до този момент сме имали много добри отношения. Не съм участвал в предизборната кампания, имам само едно участие с Цецка Цачева, бях отишъл в телевизията.
 
Трябва да се държим институционално, имаме покани и за двете церемонии, ще отидем. За Нова година се обадих на г-н Радев успехи, защото след десет дни влизаме в изключително сложен период.
 
Нека не слушаме лъжите на една партийка какво би могло да извади лошо за нас служебно правителство, избрано от Радев. Какво означават тези техни подмятания - щели да заметат, кое да заметем?  Те нека да продължават така, с тях ще си говорим след два месеца.
 
Президентът Радев си победи честно, има огромна отговорност, командвал е ВВС, след десетина дена ние, българите, ще дадем цялата държава, всички решения само в един човек, в него, за месеци наред. Без парламент, без никой, който да го напътства, дори и в лицето на г-жа Нинова. Само му стискам палци и най-добронамерено му пожелавам не само да успее, а тази отговорност да не го смаже."
 
Премиерът в оставка коментира и въпроса с разследванията, започнали срещу неговите кадри Симеон Дянков и Трайчо Трайков:
 
"Заставам винаги на страната на правдата", така премиерът в оставка к. Всичките искахме да говорим и да проверяват, да повдигат обвинения, прокурорите това правят. Съдът ще прецени кой е виновен и кой не. Бил съм им шеф, министърът пряко и единствено отговаря за своето министерство. Премиерът може да му разпореди, но той не е длъжен да го изпълни. Една чистачка не може да се назначи, има право само министърът. Затова винаги съм им казвал - мислете, работете с акъла си, защото идва видов ден и трябва да се отговаря за това, което сме правили."
 
На въпроса дали ще заеме позицията на президента Росен Плевнелиев, който се нахвърли в последното си изказване срещу Русия и Владимир Путин, Бойко Борисов отговори така:
 
"Имаме голяма разлика в позицията и в постовете и на държавния глава, и на парламента, и на изпълнителната власт. Когато се срещах с туристическия бранш, всичките казаха - това, че се затвори пазарът за руски туристи се отрази пряко на икономиката, на приходите, на работните места, на всичко останало, заводите ни спряха дори. С една дума има хора, които да говорят, да дават оценки, моята работа винаги е била прагматично - например имаме ли нужда от руска газ - да, имаме нужда, не считам, че Турция е най-стабилната държава в момента.
Така, че интересът за газов хъб на Балканите съществува в лицето на Путин, това стана ясно, когато разговарях с него.
Второ - беше ли нужда да си разплатим бакиите за Белене, ние без руснаците не можем да продаваме реакторите, не можем нищо да ги правим, благодарен съм на президента Путин, че той прояви воля."
 
Разбира се, стигна се и до коментар на близките отношения на Бойко Борисов с немския канцлер Ангела Меркел, която водещият Бойко Василев нарече "пътеводна звезда за Бойко Борисов":
 
"В България ако са идвали отнякъде пари, това е само от Европа и затова казваме - Европа - там е нашата пъпна връв, прагматична дружба с Русия и нашите отношения с Щатите в лицето на новия президент Тръмп", коментира премиерът в оставка.
 
Разговорът в Панорама започна със своеобразен отчет на свършеното засега:
 
"Не знам на кой му се вдига рейтингът и какво биха направили по-различно и по-добро. Казвал: съм винаги може да е по-добре и винажи можем още. Само за две години сме се постарали да има по-голямо финансиране и повече реформи и това е факт. 137 милиона лева за 2017 година ще се върнат във фармацевтичните компании. И автоматично казваме - лекарствата за високо кръвно ще бъдат безплатни, ама първо ще намерим в джоба на българина да го правим безплатно. Ей това е разликата. Българинът разбира, да, но просто иска да стане бързо, защото 25 години очакваха.

Връщаме се назад, например, когато ми устройваха кризите с боклука. Ами оттогава досега имаме най-съвременните съоръжения.  

След това хората си мечтаеха да могат да се разходят по "Витошка", беше пълно с джипове на мутри, после си мечтаеха да ходят до морето, Гърция или по Истанбул по магистрала. После искаха децата им да не се връщат разболени от морето - ами хиляди тонове фекалии имаше, сега всичко е изчистено. Колко правителства са минали преди нас, що не направиха "Витиня" тунелите? Хората са свикнали и казват - сега искаме да чуем от ГЕРБ, това е добре. Хората искат да чуят какво още може да направим от нас. Справедливостта зависи само от съдебната система, политиците могат да направя така, че конструкцията да е здрава."