Тече европейския съвет. Искам да запозная сънародниците с онова, което се случва в момента в ЕС. Всички застанахме с декларация зад Макрон и френския народ, осъждайки терористичните актове. Това обяви премиерът Бойко Борисов във Фейсбук.

Борисов съобщи и какво са се разбрали относно общото закупуване на ваксини и тестове за антитела. Както премиерът съобщи по-рано неговите притеснения касаят закупуването на ваксина, чиято ефективност и условия на съхранения не са ясни предварително. 
В своето изявление отново споменах, че това можеше да са решения още юли август и сега да сме много по подготвени като Съюз, а не сега да умуваме по различни теми, каза Борисов, коментирайки въпроса с общата ваксина на ЕС. . 

Освен темата с ваксините, от която вече имаме горчив опит, каза премиерът, е засегната и темата за инфраструктурата. "Те изискват огромна структура от камиони, самолети, сух лед, фризери - всичко, което е необходимо за тези ваксини", допълни Борисов. 

Затова помолих ваксините първо да бъдат раздадени на медицинския персонал, след това на уязвимите групи хора. Да не се вменяват големи допълнителни плащания на всяка една от държавите членки, каза още той. 

До този момент за участие във ваксината са 3.5 милиона евро. За закупуване на ваксините сме отделили 300 милиона евро. Трябва да се определи колко хора ще искат искат да бъдат ваксинирани, защото за такива големи стойности на медицински препарати, ще се търси отговорност. Трябва да преценим внимателно какви са ни възможностите, обясни Борисов.

"Настоях да сме много прозрачни и честни с хората, защото не искам да бъдем страна в битките за успех на фармацевтичните компании за успех ние да не бъдем информирани за всяка едно от отклоненията или опасностите. Хората трябва да са добре информирани.

Необходимите средства са заделени за ваксината. Днес знаете, че дойде и лекарството, което купихме и което засега се смята за най-добрата терапия.

Доволен съм, че колегите се съгласиха да изпратим по един представител и всяка държава да има по един практик, теоритик, професоре, който да дава възможност на политическите ръководства, преди да вземат обосновани решения, да имат точни данни. Аз ще предложа проф. Мутафчийски", каза още Борисов.

Премиерът призова да се спазват вече приетите мерки за борба срещу К-19, за да не е необходимо въвеждането на вечерни часове. Категорично съм против пълното затваряне. Ако се пазим, няма да се налага да има забрани, добави той. 

"Да се обърна към хората. Трябва ли да се издава заповед, трябва ли да става задължително, трябва ли да се въвеждат вечерни часове, такива тежки ограничения. Това, което днес виждате в САЩ. Изборите минават под егидата кой и какво ще направят по тази тема. Дайте да спрем да говорим има ли, няма ли. Мрат хора. Дайте да се пазим. Има доказани неща, маска, дезинфекция, дистанция. По-малко празненства, по-малко струпване на хора.

Виждате какво става по света. Защо трябва да налагаме ограничения, за да се пазим и да не умират хора и да не задръстени болниците. По-малко празненства и струпване на хора. Най-рано пролетта ще дойде ваксината и затова трябва да се пазим.

Колапсът на европейските финанси е виден, България все още е добре и нашите меки мерки да работи икономиката и парите за бизнеса, дават ефект. Разпоредил съм утре на моите депутати да разгледат възможността за ДДС на ресторантите да е 9% и за храната по къщите", каза Борисов.

Категорично съм против пълното затваряне, или каквото и да е било с ограничаване на хората. Ако се пазим, няма да има забрани.

Бизнесът трябва да работи, но затова е нужен ред и спазване на дисциплина и дистанция. Нека да няма нужда да се затваряме фитнесите и фризьорските салони, да се затварят ресторанти. Трябва да се самоконтролираме, каза още премиерът и заяви, че заседанието на лидерите на ЕС продължава.

Недопустимо за мен е пълното затваряне и не искам да се случва в България, въпреки огромният натиск на хората.

Ако ни е страх, просто трябва всеки от нас да вземе мерки и няма да се разболяваме. Ако се пазим и сме солидарни с лекарите, нека да спазваме мерките и карантината.

Ето аз вече съм от другата страна и четвърти ден съм болен, но спазва предписанията и си изпълнявам задълженията.

Виждате, че и самичък се научих това да го правя. Затова ви моля да пазим лекарите, за да няма много хора в болниците и да не изнемогнат.

Затова нека да спазваме мерките, да носим маски и дистанция", каза още премиерът е продължи участието си онлайн в съвета на ЕС, който се провежда видеоконферентно.