Президентът Румен Радев обяви, че модернизацията на Сухопътни войски не трябва да бъде само в тежка бронирана техника, а и в придобиване на дронове за пехотните подразделения.

Радев, заедно с италианския си колега Серджо Матарела, направиха инспекция на Многонационалната бойна група, чиято рамкова държава е Италия и се срещнаха с военнослужещи от двете държави.

Пред българските военнослужещи президентът Радев подчерта, че участието на български подразделения в Многонационалната бойна група допринася не само за сигурността на страната, но и за икономическата и политическа стабилност. Той им благодари за вложените усилия в ученията с партньорите от НАТО, и съобщи че се прави всичко възможно да се подобрят социалните и битови придобивки на военните.

Като успешна стъпка в тази посока Радев изтъкна увеличението на заплатите и обеща, последващи действия професията на военен да стане привлекателна.

Според държавния глава Българската армия трябва да бъде подготвена да отговори на промените в бойното използване на леснодостъпна и евтина техника, като въвеждането на леки дронове.

"Работим с Щаба на отбраната и с командването на Сухопътни войски по-бързо, много по-бързо при вас да навлизат не само такава, няма да кажа техника, мога да кажа - такива леснодостъпни средства, но и вие да минавате в сферата на друга подготовка, друго обучение.

Да има щатни разписания за оператор на дрон във взвода, в ротата, за да може да се гарантира вашият живот, за да може да имате ефективност във вашите действия.

Да навлизат при вас по-бързо, за да можете да усвоявате съвременни средства за радио-електронна борба, които да гарантират вашата защита, вашия живот, целостта на техниката, с която боравите.

Изобщо - много въпроси, които тепърва ще предстои много бързо да решаваме заедно, така че те да имат реализация в Българската армия", заяви Румен Радев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук