Беглецът от родното правосъдие Васил Божков заигра хазартна игра, пробваща да клати държавата с подкупи. Имагинерни или не – не е ясно, защото укриващият се от родното правосъдие бос по традиция не извади доказателства, а мина на нов вид саморазобличаване – с комикси, пише Агенция "Монитор".

От пуснатите от ужилилия хазната със 700 млн. лева неплатени такси Васил Божков 7 картинки става ясно само, че олигархът пробва да внуши, че е бил изнудван от държавата и е плащал солидни подкупи към нея, за да бъде облекчено данъчното законодателство и така да спести стотици милиони от такси. Колко, на кого и кого – не казва. (Няма и нарисувани такива данни.) Ясно е обаче, че само по себе си предлагането и даването на подкупи в огромни размери на длъжностни лица е престъпление, при това от тежко наказуемите по НК – до 8 години затвор грозят всеки, уличен в подобно деяние. Защо му е тогава на Божков да се самоуличава?

Възможните отговори са два – има си достатъчно обвинения (към момента 18 – покриващи цялата палитра от НК) или просто това, което твърди, не е истина. „Телеграф медиа“ се свърза с хора, които са били част от неговото близко обкръжение и които категорично смятат, че сутрешните постове на Божков са поредната серия от опитите му да клати държавата с хазартен блъф. Според тях той не е плащал на високопоставени представители на държавата, както сега твърди, а е разчитал на подкупи към определени малки шефове по места.

Подобна следа разследва и прокуратурата, която проверява Божков и ОПГ-то му и за търговия с влияние в Държавната комисия по хазарта (ДКХ). От отговор на министър Владислав Горанов в парламента миналата седмица стана ясно и друго – самият закон за хазарта не е позволявал на олигарха да крие такси (както се опитва да изкара в комиксите си), а това се е случило благодарение на „благоприятни“ правила, изработени от хазартната комисия, заради която нейни служители в момента се разследват.

В потвърждение на тезата, че Божков най-вероятно лъже, че е плащал милиони подкупи, излезе и бившият му съдружник Цветомир Найденов с пост във Фейсбук. В него той заявява, че ако олигархът наистина е бил притискан да плаща на държавата рушвети, той е щял да поиска от съдружниците си в хазартните фирми, не 20%, а 40%, за да може да покрие и своя „дял“ от рушвета.