Свиленградското село Пъстрогор се готви са протести, ако там се преместят мигранти от лагера в Харманли, каквито планове бяха оповестени по-рано. Това призна кметът на селото Василка Димова, цитирана от "Дарик". Тя уточни, че хората се притесняват най-много от бунтове като тези в Харманли, както и от болести и зарази. "Лагерът тук е от отворен тип и хората в селото са изплашени", обясни още Димова.
"Притеснява ни това, че са на свободен режим и ходят навсякъде. Ходят до магазина, в заведението. Интересуват се дали има лекар в селото. Имат грейки и качулки, а са боси и целите им крака са в рани. Хората се притесняват от това. Хората са наострени и може да се стигне до протести", каза Димова.

В пограничния район на Малко Търново също не искат бежанци. Там се страхуват от сблъсъци с местното ромско население, което в село Звездец е над 2/3. Кметския наместник на съседното село Бяла вода Донка Димитрова се страхува от настаняването на мигранти по границата. 

"В Звездец имат такива блокове, в които живееха военните, но всичко от ромското население е унищожено. Да ти е жал да гледаш тези хубави блокчета на какво са ги направили", допълнитя.

От останалите села в региона също не са съгласни с настаняването на мигранти по границата.

Лагерът в село Пъстрогор ще бъде променен от отворен в затворен тип, като там се пренасочат част от настанените в разпределителния център в Елхово чужденци.

Изпълняват се мерки за разширяване на капацитета за настаняване вспециализирания дом за временно настаняване на чужденци в Любимец, където вече са доставени 50 фургона и постелъчно имущество за 400 души.

Започна е процедура по доброволно връщане на 50 афганистанци. Други 200 ще бъдат върнати след обработка на документите им. 
Припомняме, по-рано през деня вътрешният министър Румяна Бъчвароваобясни, че ще бъдат експулсирани 400 афганистанци.