Граждани, които са били измамени чрез запис на заповед, излизат на протест. Шествията ще продължат 5 дни и ще се състоят в София и Пловдив. Гражданското движение „Покана за доброволно изпълнение“, които са организатори на протеста, споделиха, че много длъжниците са станали такива след набеждаване и документни измами, информира "Дарик". Движението посочва още, че 90% от случващото се в българските съдилища е противозаконно, а през годините са били отнети над 150 000 жилища на длъжници.
Според гражданското движение „Покана за доброволно изпълнение“ в голяма част от случаите на измама чрез запис на заповед, длъжниците не разбират, че са такива.
 
"Ако сега си извадя, има бланки на запис на заповед в интернет, сложа един подпис за лицето Х с неговите данни и кажа, че той ми дължи, съдът на мен ще ми присъди. Лицето в повечето от случаите дори не разбира. Отделен е въпросът за връчването на съобщенията и фактът, че трябва да се върне обратно удостоверение, че лицето е получило това съобщение, а лицето не получава това съобщение. Залепено на врата, на пощенска кутия, взел го съсед...", обясни юристът Петя Георгиева.
 
Георгиева сподели още, че има и случаи, в които имоти вече са иззети и продадени, въпреки че делата не са приключили:
 
"Ти няма как да обжалваш, ако нямаш влязло в сила решение, което да е мотивирано и от него да е започнало да тече срок. Какво обжалваш? Нямаш срок, нямаш решение, обаче имаш излязъл изпълнителен лист и съответно вече имаш действие на частен съдебен изпълнител. Някой си интерпретира закона, както му е угодно", посочи още Георгиева. 
 
Председателят на гражданското движение Ивайло Илиев посочи, че 150 000 жилища са били иззети през годините от потърпевши на заповедното производство. Илиев съобщи, че е подал жалба до еврокомисаря по правосъдието Вера Юрова и също така е сезирал Висшия съдебен съвет, Висшия касационен съд, Министерство на правосъдието и МВР.

Междувременно пресконференцията започна със сбиване между именно такъв длъжник, пострадал от запис на заповед и един от присъстващите.