Дядо Коледа може да дойде у дома, за да раздаде подаръци на децата срещу 80 лева. Добрият старец обаче вместо с шейна пристига с такси. Интернет пространството изобилства от оферти за дните около Коледа и Нова година, пише "Телеграф".

Няколко специализирани фирми предлагат опцията белобрадият старец да посети дома, офиса или учебно заведение. 

Цените започват от 80 лева и могат да надхвърлят 300 лева за час в зависимост от желанията на клиентите. Базовата поява на дядо Коледа, ако е придружен от Снежанка, е 160 лева. Тарифата за Коледа и Бъдни вечер и както и навръх Нова година скача на 300 за час.

Заради силната конкуренция някои оферти предлагат и 30 минути продължителност за 60 лева. 

Белобрадият старец може да дойде и за вашето фирмено коледно парти, като продължителността на участието му е по договаряне, а цените започват минимум от 250 лева за първия час, като за 8 часа с отстъпката сумата е 600 лева. 

В някои оферти се срещат отстъпки при покупка на подаръци от същия сайт, който организира и пристигането на добрия старец. Промоционалната среща с белобрадия старец варира между 50 и 70 лева, а продължителността й е 30 минути. Но това при условие, че е без неговата помощничка Снежанка, иначе сумата е двойна. 

При повечето оферти е включен и транспорт, като в някои се уточнява, че миловидният дядо и красивата му асистентка пристигат с такси. За София сумата се калкулира с 20 лева отгоре, ако домът е в крайните квартали, както и адресът е до 25 км. от центъра на града.

В услугите се уточнява, че е необходимо родителите предварително да донесат подаръците до офиса на Дядо Коледа. Могат да си ги опаковат сами, а но, ако искат джуджетата му да ги опаковат, се доплаща между 10 и 15 лева, в зависимост от обема на подаръка. 

В ролята на раздавач на подаръци с бяла брада и червена мантия влизат обикновено артисти, които изкарват допълнителни доходи по празниците.