С 9 нови идеи за иновации ще се сблъскаме в близко бъдеще. Някои от концепциите може да не изглеждат толкова нови, но технологиите и повишеното търсене, ще увеличат интереса към тях, заяви Милен Ганев, съдружник в българската софтуерна компания E-CARD, която е в топ 50 в Европа. По този повод излезе и доклад на CITI group с новите идеи за иновации и възможности за поскъпване на акции на определени компании. 

3-D архитектура в полупроводниците  
Процесът на производство на тези устройства може да засили предимствата на лидерите на пазара. Най-добрият избор тук е Samsung Electronics, LAM Research и Entegris. 
 
AI наблюдение на авиокомпании 
Изкуственият интелект, идващ на следващия ви полет, може да измери температурата, пулса и т.н., за да открие заразни инфекции или интоксикации. Глобалните мрежови авиокомпании, с висока международна експозиция спрямо нискотарифните компании, трябва да бъдат на преден план. Дългосрочните избори включват Delta Air Lines и Azul. 
 
Алтернативни протеини 
Все повече потребители ще преминават към алтернативни меса поради причини, свързани със здравето или изменението на климата. Beyond Meat и Kellogg са най-изложени на растежа на алтернативните меса. 
 
Амонячно задвижване в реактивните двигатели 
В надпреварата за намаляване на авиационните емисии амонякът е едно евтино и осъществимо решение. Зеленият амоняк все още е далеч и в него се виждат няколко решения с нулеви/ниски емисии като победители. Неговите бъдещи амонячни игри включват Yara, CF Holdings, GE и IAG.  
 
Деполимеризиращи пластмаси 
Усъвършенстваните системи за рециклиране на химикали се разглеждат като решение за подпомагане на премахването на пластмасовите отпадъци от депата, заместващи сегашните системи за механично рециклиране. Докладът вижда възможност за производители на пластмасови смоли като Dow, LyondellBasell и Arkema. 
 
Директно улавяне на въглеводород от въздуха 
Процесът, който улавя въглерода направо от въздуха, ще играе ключова страна в стратегиите за преход към зелена енергия и се нуждае от държавна подкрепа. Най-добрите залози тук са за Occidental Petroleum и Aker Carbon Capture. 
Търговски центрове Metaverse 
 
В бъдещето на интернет виртуалните магазини ще продават както цифрови, така и физически продукти на потребители, които разделят времето си в двата свята, благодарение на смартфоните, слушалките за виртуална реалност и очилата с разширена реалност. Facebook и Snap са два начина да отиграете това. 
 
иРНК ваксини 
Преди година водещата технология за ваксини срещу COVID-19 се разглеждаше като до голяма степен недоказана, а сега са в ход изпитания за лечение на няколко инфекциозни заболявания, като генетични заболявания и дори рак сред бъдещите възможности. Sanofi Arcturus и Pfizer са сред най-добрите залози за този тренд. 
 
Незаменими жетони – NFT 
Бенефициенти включват компании или физически лица, чиято основна дейност е продажба на съдържание или стоки с марка, такава, която позволява създаването, сечене, залагане, споделяне или търговия на NFTs на вторичния пазар, и компании за услуги, които помагат на създателите на съдържание да се ориентират в тази нова екосистема. Бенефициентите включват Robinhood, Discovery, Disney, WPP и Publicis.