"В момента държавата, ако има желание да се справи с безразсъдното шофиране, има всички ресурси да го направи. Дълго време работихме с един  водач, при който обаче се намеси семейството му. Впоследствие той осъзна грешката си и се промени", това заяви в ефира на БНТ пътният експерт Диана Русинова.

"Тези хора, който са известни безспорно имат голяма важност  и влияние в социалните мрежи. Мисля, че интернет и приложенията са станали по-достъпни отколкото нарушенията. Именно тази достъпност води до лошият пример за безнаказано поведение. Кадрите от видеорегистратор винаги са били доказателство в съда и можеш да бъдеш осъден на тяхната база.

В случай на престъпление, прокуратурата може да се сезира по тези кадри. Гражданското общество е ключово, можем да осъждаме не само във Фейсбук, но и в реалността", добави пътният експерт Илия Тодоров. 

"В крайна сметка на българското общество това му харесва. Това, че такива клипове се харесват е страшно. Трябва да намерим начин се противопоставим на това", заяви Русинова.

"Два са подходите да се решат проблемите с полевите тестове. Единият е те да излизат мигновено. Другият е да се използват тестове с количествени критерии.

По някога те реагират на субстанции, които са позволени. Трайното решение е да се въведе количествен критерии и той ще бъде най-обективен за наказването след това", подчерта Тодоров. 

"Изключително арогантно е някой да злоупотребява със здравословните проблеми. Предложили сме мерки, който държавата да предприеме, но тя не го прави. Трябва да се работи с водачи с опасно поведение на пътя.

В чужбина се работи с такива хора за тяхното лечение. Алкохолизмът е болест. Ако при единия водач семейството се е намесило, при Мис Силикон не съм сигурна, че това ще стане", завърши Русинова.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук