Диетолози обясниха колко опасни са храните у нас, които се различават по състав от оригиналните в западните страни
„От 31 изследвани проби 7 са отклонения, което означава около 23%. В детските храни например има 70% пълноценен белтък в България срещу 100% в европейските аналози”, заяви и диетологът проф. Донка Байкова.
По думите й за сметка на това пък мазнините по-високи. „Глюкозо-фруктозният сироп, който се влага в напитки, с които ние възпитаваме децата си да използват, пък натоварва черният дроб”, посочи диетологът.
„При дегустацията на шоколадите бяхме забелязали, че какаовото масло е по-малко, а то е скъпата субстанция. В енергийни напитки пък кофеинът е по-малко. Той не е много полезна съставка, но е биологично активно вещество, което по-скъпата съставка и заради което се купува енергийната напитка”, каза проф. Донка Байкова.
Според Богомил Николов, ако се вземат още продукти, ще излязат още отклонения. „На срещи в Брюксел от години слушам оплакванията на колегите от Малта и Кипър, тъй като те са малки пазари и там всички цени са по-високи. Обратно, Германия като най-голямата икономика привлича много пазаруващи от околните държави”, отбеляза той.
Според него отсега нататък има три пътя – първият е да се правят повече такива изследвания и потребителите да се информират. Вторият вариант е да се приеме ново законодателство в Брюксел, нещо, което вече предложиха централноевропейските държави. Предстои председателство на България, вероятно темата ще бъде разглеждана, каза Николов.
Третият е да забравим след два дни както често се случва, каза още той.
Последвайте ни
0 Коментара: