Свикването на общ православен събор било добро решение, което ще спре разкола. Това каза доц. Дарина Григорова от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в интервю за предаването „12+3“ по БНР. Тя е категорична, че позицията на Българската православна църква трябва да бъде да се защити канонът: „Това е защита на всички повсеместни църкви и на Православието и затова е и идеята за православен събор, защото това би спряло разкола, чийто инициатор е Вселенският патриарх Вартоломей“.

Според нея признаването на Украинската църква за автокефална е геополитически проект, който рефлектира върху Православието: "Защото е много изопачаваща картината, която се представя като битка за украинско автокефално православие, а всъщност в Украйна православната църква към Московския патриархат има широка автономия още от 1990 година и тя самостоятелно регулира финансите си и назначава епископите си, член е на руския синод и ако някой иска да бъде автокефален, то това  е само тази структура, която е канонична и е призната от всички поместни църкви". 

„С невъоръжено око се вижда, че митингите за т.нар. томос грамотата – това са партийни митинги, има знамена, лозунги. Докато украинските православни се събират, за да пазят храмовете си, защото те са под заплаха в момента, тъй като Киев легитимира разколниците“, обясни доц. Григорова и добави: „Това е сериозен процес, защото в Украйна православните са много и де факто не православна Украйна воюва с Русия, а майдански Киев воюва с православните в Украйна. Това може да се обърне в гонение срещу тях“.

Доц. Григорова каза още, че намерението на Вселенския патриарх да бъде „Православен папа“, който да може да дава автокефалия, е прецедент: „Това е прецедент, защото, ако той не признава присъединяването на киевската епархия към Руската православна църква – това става 17 век след много перипетии, това означава, че всички други автокефалии на повсеместни църкви са под заплаха. Те могат да бъдат обявени за нелегитимни. Това е антиканонично. Това се премълчава.“