Пловдивският Митрополит Николай отказа да приеме предоставената от правителството средновековна църква „Св. Йоан Предтеча" в Кърджали.

Според решението на кабинета храмът ще се ползва от Светия Синод в продължение на 10 години. Макар да е обявена за паметник на културата с национално значение, църквата е затворена, няма назначен дори енорийски свещеник.


Официалната позиция на Пловдивската митрополия е храмът да се дари на Българската православната църква за вечни времена. Според митрополит Николай е неприемливо да се поставят срокове, защото след изтичането им няма да е ясна съдбата на храма, затова е добре църквата да се дари на православната църква за вечни времена.

Министърът на културата Стефан Данаилов отново ще опита да убеди пловдивския духовник да подпише договора за предоставяне на молитвения дом. Той е изненадан от реакцията на Пловдивската митрополия, защото не смята, че в бъдеще някое българско правителство ще се осмели да затвори храма. Министърът каза още, че се извършва оглед на всички църкви - паметници на културата, които могат да се предоставят за ползване от православната ни църква.

С тържествената света литургия Митрополит Николай в съслужение с български, руски и румънски свещеници осветиха обновения православен храм „Свети Георги Победоносец" в Кърджали. Коледното слово на митрополита бе посветено на агресията сред децата.
„Страшно е - деца убиват деца", казва в словото си духовникът, подчертавайки трагичния инцидент в дискотека „Амнезия". /БЛИЦ