Tри пъти номинираният за "Оскар" Ед Харис гледа преди вечер "Крал Лир" в Народния. Холивудският ас, абсолютен маниак на тема театър, беше поканен от Валентин Ганев, съобщава "Стандарт". Един от майсторите на академичната трупа консултира американските си колеги, които на 23 февруари започват снимките на "Пътят назад" в "Ню Бояна".
Ед Харис, в дънки и с черен пуловер, дойде в Народния абсолютно навреме, в 18,45 ч от съседния "Грандхотел София", където е отседнал с повечето хора от екипа. Колин Фарел, другата мегазвезда в бъдещия хит, не беше с него. Явор Гърдев посрещна знаменития артист и двамата се разприказваха до началото на представлението. По всичко личеше, че Харис е във възторг, защото след финалните фрази на Наум Шопов в кожата на Крал Лир скочи и започна да ръкопляска - до последния аплауз на станалата на крака публика.
В неделя Харис е гледал и "Чайка" в Театъра на Армията. Двете класики са свързани от Иван Радоев.
58-годишният Харис, който е от най-големите интелектуалци в американското кино, всъщност започва бляскавата си кариера на сцената. Докато учи и завършва Колумбийския университет в Ню Йорк, Калифорнийския институт по изкуствата в Лос Анджелис и актьорския факултет в Оклахома, той играе в мегаполисите. През 1983 г. получава наградата "Оуби" за ролята си в "Луди от любов", написана специално за него от актьора драматург Сам Шепърд, мъжът на Джесика Ланг. /БЛИЦ