„Безплатно саниране никога не е имало - то се плащаше от данъкоплатците. Сега се очаква и собствениците да могат да участват при финансиране на подобни проекти“, коментира пред БНР Павел Миланов от Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост във връзка с очакваните нови програми за саниране на жилищни сгради, които обаче предвиждат и влагане на средства от страна на собствениците.

Министерството на регионалното развитие ще въведе кредитни пакети, които да ползват отпускане на заеми за саниране с ниски лихви, заявиха от регионалното ведомство.

В момента се подготвя и нова стратегия за подобряване на енергийните характеристики на сградите, която скоро ще бъде представена за обществено обсъждане.

За собствениците на жилища важен ще бъде въпросът към какъв проект ще се ориентират - за постигане на енергийна ефективност на сградата или за саниране, обясни Миланов:

„Санирането предполага да се обнови сградата до степен, в която да се удължи нейният живот, което прави много ефективна тази инвестиция, макар и да е голяма.

А ние се преориентирахме към енергийна ефективност, което ще даде в определен срок от време икономии от енергия, но в крайна сметка трябва и да сме наясно кога би се изплатила и дали сградата ще издържи толкова дълго – напр. един панел, който е на 53 години, че да може да се изплати енергийната ефективност?“

„По-важно е да постигнем резултат, с който да удължим живота на сградите. Това е най-важно, защото бомбата със закъснител при панелните и ЕПК сгради цъка и то много сериозно.

И колкото и да се правим, че те ще издържат още 10-20 години например, ще дойде момент, в който ще стане страшно“, алармира Миланов.

„Сега, когато трябва да се бръкне в джоба на всеки един от нас, ще стане много сложно“, коментира Миланов и обясни, че ако се стигне по финансиране на проект за саниране с кредит, то този кредит ще бъде най-вероятно на цялата етажна собственост:

„Тоест на сдружението, а не индивидуални кредити и трябва да се изплащат. Как се изплащат разходите за етажна собственост  - за фонд „Ремонт и обновяване“ се събират средства.

Ако искаме да правим нещо, ние трябва да събираме определен период от време тези средства  - поетапно, за да не натоварим хората максимално наведнъж, след което да се стигне до момент, в който да бъде финансирано насрещно с допълнителна сума.

И след това да бъде върната тази допълнителна сума, отново през фонд „Ремонти“ следващите  -кажем 3-4-5 години. Така няма да го усетят хората толкова сериозно като разход.“

За средствата, които ще дават собствениците, по закон е уточнено, че трябва да са според идеалните части на всеки апартамент, обясни още Миланов.

На фона на сградния фонд средствата, които се влагат за саниране на старите жилищни сгради, не са чак толкова много, посочи Павел Миланов, като подчерта:

„Нужни са огромни средства - нито тези два милиарда, които се изразходваха, нито четирите, за които се говори, ще стигнат донякъде. Чрез едно допълнително самофинансиране може да се увеличи процентът на сградите, но като цяло фондът (сградният) е огромен и средствата трудно ще стигнат.

Да не говорим, че се правят на определени цени, които…. Аз съм си правил саниране на панелката и ми е излязло доста по-различно като цена, като частно лице. Но явно такива са търговете, до такива цени достигат хората“.