Експерт обяви каква опасност крият вафлите
Вгледахме се в Е-тата на вафлите, но игнорираме здравословните храни
"В миналото голяма част от тези индустриално произвеждани днес храни са се правили с много по-прости рецепти. Тогата цялата тази индустрия на хранителните добавки и е-номера не е съществувала. Сега средно 15 съставки има една вафла, повечето от тях са технологични добавки", посочи изпълнителният директор на Асоциацията "Активни потребители" Богомил Николов в студиото на "България сутрин".
Той уточни, че масово технологичните добавки не се изписват с е-номерата им, а с тяхното пълно наименование.
"По закон те могат да се изписват както по е-номер, така и с наименованието или и двете заедно. Това е избор на производителя. За някои компоненти е лесно да се определи дали съдържанието е правилно", подчерта гостът в студиото.
Николов коментира и палмовата мазнина, която се съдържа в почти всички вафли.
"Не е изненада, в 3 или 4 от тях е основна компонента. Съставът на всяка една храна се изписва по реда на неговото количество. Палмовата мазнина сама по себе си не е проблем, проблем е хидрогинирана - тази, която е минала през процедура, за да бъде втвърдена", обясни събеседникът на Bulgaria ON AIR.
Според него вредността идва от културата ни на хранене, а не от това дали ще изядем една вафла или 10.
"Все повече търсим лесното и простото, игнорираме храните, които са здравословни. В много държави хидрогинираните масла са забранени вече. ЕС прие норма, която ограничава тяхното влагане до около 0,5% от тяхното съдържание. Тя още не е влязла в сила обаче. До 3-4 вафли на седмица не са проблем", уточни Николов.
А относно годността на една вафла, тя може да бъде дори месеци, стига да е опакована добре.
"Вафлата е един от продуктите, за които няма никакви специфични изисквания. Влагането на консерванти е излишно, тъй като трайността е гарантирана от ниската влажност", завърши изпълнителният директор на "Активни потребители".
Последвайте ни
1 Коментара: