След затварянето на обществата Европейската комисия направи три основни неща – улесни държавите в използването на оставащите средства по кохезионната политика, позволи по-голяма бюджетна свобода и прие извънредна рамка за одобряване на държавна помощ, за да може държавите да вземат мерки навреме.  


Това каза в предаването "Плюс-минус" по Нова телевизия ръководителят на Представителството на Европейската комисия в София Цветан Кюланов по повод бюджета на Комисията за борбата с последствията от пандемията от новия коронавирус.

Миналата седмица Комисията предложи повече финансови средства. Предложението е на масата, сега трябва да се проведе бърз и качествен дебат, който да доведе до вземането на решение, заяви Кюланов.

По време на пандемията Комисията направи много потокът на стоки да не спира и това ще даде тласък на икономиката да тръгне обратно нагоре, добави той.

Предложението на Комисията от миналата седмица е революционно и историческо. Идеята е Европа като съюз да вземе пари, които да изведат икономиките на ново ниво. И като размер тези 750 млрд. евро са значителна сума, която дава възможност не само да възстановим икономиките, но и да направим качествен икономически скок, каза още Цветан Кюланов.