Фотографът и продуцент Виктор Димчев бе един от организаторите на протестите през 2013 г. Сега обаче той не застава зад действията по площадите. Димчев посочи, че през 2013 г. протестите са възникнали срещу несправедливост при изборния вот, а сега разликите са доста сериозни. 

"Въздържан съм към протестите, не е да не ги одобрявам или да съм против тях", уточни фотографът и отбеляза, че всеки път някой има изгоди, когато има хора на площада.

"Тези кукловоди присъстват и сега сред хората на площада", убеден е Димчев.

"Не съм разочарован от развитието на България. Разочарован съм, че дебатите се провеждат по метода "кой е крие и кой - прав". 

Връзките между политическите партии са щамповани с безброй коалиции. Няма партия от участващите или присъстващите на протеста, която да не е участвала в управлението на България в последните 20-ина години", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Виктор Димчев редовно брои колко хора присъстват на протестите. Започнал е да го прави още през 2013 г., когато по думите му цифрите са били изкуствено "надути". Тогава е установил, че са излизали между 4 и 8 хил. души на протестите.

Панорамни СНИМКИ показват колко хора е имало на "най-масовия" протест в петък в София

"Имаше вероятно и по-големи протести, но те са един или два. Не намирам, че тогавашните протести са по-големи.

Числа като 135 000 души в центъра на София са фантасмагорични. Всеки човек може да провери размера на този площад, където се събират протестиращите.

Съвсем елементарна система използвам. Имаш нужда от висококачествена снимка, от графична програма като Paint и маркер, като механично трябва да преброиш хората на снимката, направена от висока гледна точка или дрон. Трябва ти възможно най-голямата снимка", обясни фотографът.

Нови детайлни СНИМКИ показват колко точно хора е имало снощи на протеста

"При оредяване на протеста, както според него се наблюдава в момента, хората чувстват, че той се разпада и се стига до препирни", смята Димчев.

"В София има само 3 блокади. В страната също има 3 блокади и те са на една политическа формация. Не съм симпатизант на ГЕРБ и нямам нищо общо с тази партия. Не ми се е случвало да гласувам за тази партия", настоя фотографът.

Той очаква протестите да продължат в полукарнавална форма до началото на есенния политически сезон и избора на нов лидер на БСП. 

"Някой ще се опита да направи нови формации, да разшири своето представителство в следващия парламент", каза за финал Димчев.

Вижте целия разговор във видеото.