България успя да постигне такава договореност, че да имаме чистота на българската граница от мигранти. Мигрантите са хора инструмент и те са много податливи, правят всичко възможно, за да могат да се появят от другата страна.

Тези групи хора са инструмент както на Ердоган, така и на Башар Асад, макар че целите на двамата са различни. Това съобщи Елена Поптодорова, дипломат и бивш посланик на България в САЩ, пред Канал 3.

"Българският премиер успя да усвои лични и тактически отношения в този конфликт, които са от изключително значение. Моето голямо притеснение обаче е, че България няма твърда стратегия и аз си мисля, че колкото по-ловко и стратегически реагира Борисов ще бъде толкова по-добре. Той сякаш се страхува от ясна стратегия", подчерта Елена Поптодорова.

"Това не значи, че състоянието е окончателно за страната, това е възможно да бъде и тактически ход. Преди 5 години ЕС категорично отрче буферните зони за мигрантите. Сега виждам че има много мълчаливо отношение по повод тези зони за сигурност, има промяна в мисленетео на съюза", допълни тя. 

Поптодорова подчерта също така, че не е възможно до безкрай ЕС да се откупва и то "не съвсем сигурно с тези стотитци милиони евро, които се дават. ЕС също няма стратегия, защото е уязвим , неподготвен."

"Досега Меркел успяваше да води един съюз по убедителен и достоен начин. Това нейно наивно отношение към мигрнатите да додйат на европейска територия, всъщност е една добра воля. Като цяло ЕС иска да се провежда една мека сила, хуманна сила на ценности, това е добрата сила в деншния политически живот.

За да се реши този проблем обаче е необходима по-твърда сила и смятам, че нищо от тези проблеми няма да се реши без помощта на САЩ."