САЩ се завръщат в региона и това е добра новина. Това каза пред БНР Елена Поптодорова - бивша посланичка на България в САЩ.


Тя уточни, че едновременно с посещението на Матю Палмър у нас е и първият заместник помощник секретар на американското Министерство на финансите, за да обсъжда с колегите си в София въпроси, свързани с пране на пари, незаконни финансови потоци, финансиране на тероризма. 

Според нея за дълъг период от време САЩ са се били дистанцирали от региона на Балканите, мислейки, че са си свършили работата тук, но много събития от последните няколко години са дали основание за засилване на взаимодействието между Съединените щати и страните от региона. 

Поптодорова изрази очакване, че Русия ще реагира с тревога на това засилено присъствие на САЩ, защото става дума за много силна конкуренция:

"Русия има желание за определящо влияние в района на Югоизточна Европа и Западните Балкани - това е исторически вярно - и да това минава през енергетика и през доставките на газ. Но държавите в региона са суверени и могат да направят своя избор откъде какво да получават.

Но в крайна сметка става дума и за цена, на каква цена се получава газът от различните доставчици".

Елена Поптодорова прогнозира, че част от отговора на Русия ще бъде и подготовката за посещение в България първо на външния министър Сергей Лавров.

Русия е държавата, която винаги е използвала суровините си и енергийните доставки за политическо влияние и това може да се докаже с поредица от примери, започвайки от Украйна, посочи бившата посланичка.

По думите ѝ страните от региона могат да попаднат в много силно менгеме между Русия и Турция. 

"Порочно е всяко усилие да се прекарат решенията на България през противопоставянето на САЩ и Русия. Това е фактологически невярно", категорична беше тя.

Започва разчистване на атмосферата на организирана престъпност и трафици в региона, които минават и през България, акцентира Поптодорова и посочи, че това удря по стандарта на живот на обикновените хора в засегнатите държави.