Цените на тока ще започнат да се успокояват през пролетта, трябва да мислим за изграждането на ядрени мощности. Това заяви пред bTV енергийният експерт Богомил Манчев.

Според него „в момента е правилно да се изнася електроенергия“, защото дори АЕЦ „Козлодуй“ да спре износа, произведения от него ток ще бъде предлаган на борсата, там цената му няма да спадне. Освен това скокът дава възможност на въглищните централи като ТЕЦ „Марица Изток 2“ покрият част от натрупаните дългове и да генерират печалба.

„Мораториумът е дефицит, който аз много не го подкрепям. Палиативно решение - ще подкрепим хората, които са на регулирания пазар, но кой ще подкрепи бюджетните организации и публичните институции като училища и детски градини, които догодина отиват на свободния пазар на ток. Тях кой ще ги защити?  Те не са бизнес“, заяви Манчев.

Енергийно бедните семейства в България, които са около 400 000, трябва да се подкрепят с предоставянето на киловатчасове, платени от държавата, а не с пари. Заможните пък трябва да си поемат сметките за ток, смята Манчев.

По думите изграждането на АЕЦ "Белене" вече не въпрос на ентусиазъм, а се превръща в основна необходимост. Тези мощности трябва да заменят въглищните централи, които ще отидат в историята. Ако държавата се ангажира, проектът може да се реализира до 2028 – 2029 г.

Опасенията за отработеното ядрено гориво са неоснователни, защото това не е отпадък, а суровина за генераторите от четвърто поколение, които работят с натрий и олово вместо вода, коментира Манчев.

Цените на електричеството ще се нормализират през пролетта догодина, когато ще има спад на цената на природния газ, а водата от топенето на снеговете ще влезе във ВЕЦ-овете и ще намали използването на въглища.