Морска ваканция това лято е почти невъзможна заради COVID-19. Около това мнение се обединиха водещи български епидемиолози пред "Труд".

Почивка на плаж дори не мога да си представя да се случи това лято, пикът на COVID-19 у нас предстои, защото мерките тотално не се спазват.

Това заяви доц. д-р Нина Гачева, която дълги години е била завеждащ отдел Епидемиология” в НЦЗПБ и е участвала със свой анализ в Медицинския експертен съвет към Министерския съвет.

„Това е както на пистите – нали видяхте при зимните курорти какво се случи – голямо смесване на хора и веднага започна разпространение на коронавируса. По морето ще е по същия начин”, отбеляза доц. Гачева.

„Знаете, че там няма метър, два. Всички – деца и възрастни влизат заедно, не може да се говори за маски и тн. Не мога да си представя какво би могло да се случи”, коментира още тя.

„Ние сме на гребена на първата вълна от разпространението и отиваме към върха”, допълни още доц. Гачева.

„Първо да се вдигне производството. А забавленията ще останат последни”, каза още тя.

По думите й самолетните полети също крият риск – всяко внасяне е опасно, особено при наличие на активни огнища.

Хотелиерите имат готовност да отворят поетапно морските курорти след 20 юни или през юли, заяви вчера изпълнителният директор на Националния борд по туризъм (НБТ) Поли Карастоянова.

Има предложения концесионерите и наемателите на плажове да не плащат такси на държавата за този сезон, а в замяна да предлагат плажните пособия безплатно или срещу символични цени от 1 лева.

– Чакаме ли още т. нар. пик в България? Как би изглеждал?

– Според мен – да. За мен коронавирусът е нещо средно между грип и морбили, като по индекс на заразяване не е толкова като морбили над 10 до 14-18 души на 1 един заразен.

Но това зависи от проучванията, какви контактни се изследват на болните. Това са най-новите инфекции в историята на човечеството, при които микроорганизмите се предават чрез нещо, което не може да се избегне от човешкия род – общуването.

Ще Ви кажа нещо, което не съм споделяла с колегите си – поне що се отнася за медиците, а именно, че COVID-19 ми прилича на това, което се случи навремето като се появи СПИН.

Тогава не се знаеше нищо и първите жертви бяха медиците, защото те се срещаха с болни, но болни, които не можеш да разпознаеш. Това е най-коварното нещо в инфекциозните болести.

И така се въведе принципът, че всеки пациент е опасен. Трябва да се вземе презумпцията, че всеки, който преглеждаш, е болен. Затова и медицинските екипи трябва да са добре снабдени с маски и предпазни средства.

– А за маските по улицата? Необходими ли са на хората?

– Маските по улицата – когато нямаш контакт с други хора, носиш я, но не знаеш защо. Малко е бутиково. Въздухът по алеята е полезен и като не говориш, не общуваш с други хора, няма опасност.

И тогава маската по улицата е абсолютно излишна. Но в затворени пространства, където имаш контакт с други хора – маската е задължителна.