Окръжна прокуратура – Враца внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Дeйвид Димитров, привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 3, б. „б”, вр. ал. 1, б. „в“, вр. чл. 342, ал. 1 НК. Обвиняемият е правоспособен водач на МПС от 2018 г, пише Булнюз.

На 24.11.2021 г. той управлявал лек автомобил „Ауди“, във Враца. Движел се по бул. „Васил Кънчов“ в посока изхода на града за Монтана. В района на номер 20а шофирал със скорост 70 км/ч, при разрешената до 50 км/ч.

По същото време на платното за движение навлязла учителката Цветана Цекова, като предприела пресичане на булеварда в мястото без обозначена пешеходна пътека. Управляваният от обвиняемия автомобил с предната челна част ударил жената. Пострадалата паднала първоначално върху панорамното стъкло, а впоследствие на асфалтовата настилка.

Уважавана учителка е жертвата на адското меле във Враца СНИМКИ

Водачът не спрял, за да остане на мястото на произшествието. Вместо това ускорил и продължил в посока Нефела. Придвижил се до покрайнините на селото, където в местността „Градините“ до гробищния парк укрил автомобила. Същата вечер напуснал страната, като се завърнал няколко дни по-късно.

След подаден сигнал на телефон за спешни случаи за пострадала жена на място пристигнал медицинска екип, който я транспортирал до болнично заведение. Вследствие на тежко травматично увреждане Цветана Цекова починала.

В хода на разследването е бил намерен и иззет като веществено доказателство управляваният от обвиняемия автомобил. Колата е била заключена и без регистрационни номера.

С действията си Дейвид нарушил правилата за движение, което довело до невъзможността своевременно да възприеме пешеходеца и съответно да изпълни задължението си да намали или да спре при възникналата опасност.

Обвиняемият е осъждан за шофиране след употреба на наркотични вещества. Предизвиканото от него пътнотранспортно произшествие със загиналата жена е извършено от него в изпитателния срок на предходното осъждане.

По делото е установено, че за период от 3 години, след придобиване на право за управление на МПС, Дейвид е извършил 14 различни нарушения на Закона за движението по пътищата.

Спрямо него са издадени 5 заповеди за принудителни административни мерки, с които неколкократно временно е отнемано свидетелството му за управление на МПС.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук