Бедстващите български работници в Швеция, които бяха излъгани, че ще берат боровинки в района на Братен, но бяха зарязани над 20 дни без подслон, пари и храна, се завърнаха в родното си село Николаево. Трансферът им до България беше осигурен със съдействието на външното ни министерство и посолството ни в Швеция, информира БНТ.

А последните двама си идват днес, защото са изчакали резултатите от PCR тестовете си.

Маша и Петър Иванови са сред 50-те работници от плевенските села, измамени, че ще берат боровинки в Швеция за 300 евро на ден. Оказва се обаче, че в скандинавската държава никой не ги очаква и никой няма да им даде обещаните пари. Няма и боровинки.

Освен излъгани, хората казват, че се чувстват и унизени. За да нахранят децата си, били принудени да ровят в кофите за боклук.

След 15 дни скитане ги откриват полицаите и социалните служители, а местните вестници разказват историята им.

Мъжете, които са извозили сезонните ни работници до Швеция се представили с имената Нико и Алекси. Това е единствената информация за тях.

Случаят разследват и шведските, и българските служби. А след като медиите дават гласност на случая, потърпевшите и техните близки в Николаево били заплашвани.

След злополучния гурбет в Швеция, надеждата на семейство Иванови да изкара пари зад граница не изчезва. Ден след като са се прибрали с автобус от Стокхолм, те отново са стегнали куфарите си. И заминават. Този път за Чехия. С обещанието, че ще събират хмел за пет евро на час.