Ето кой е майсторът на хубавия зелник
В кюстендилското село Жабокрът се проведе шестнадесетото издание на "Празник на зелника и сладките изкушения“
В кюстендилското село Жабокрът се проведе шестнадесетото издание на "Празник на зелника и сладките изкушения“.
Организатор на събитието е народно читалище "Съгласие 2007“.
Въпреки лошото време в селото се събраха десетки любители на традиционните за региона тестени изделия, а официален гост на празника беше кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов.
Той поздрави председателя на читалището Милена Стоименова за усърдието и любовта, с които поддържа живи традициите и показва майсторството на жените, приготвили кулинарното вълшебство на района- вкусният зелник.
Кметът посочи, че зелникът ще заеме подобаващото му се място при развитието на кулинарния туризъм в района, защото това е не просто храна, а ритуал и урок по майсторлък и гостоприемство, типични за кюстендилския край.
В зелника са замесени любовта, грижата и търпението на жените посветили часове на месене и точене на изящно тънки кори, после изсушаването и надиплянето им в красиво и вкусно изкушение .
Компетентно жури оценяваше двадесет зелника по четири категории: външен вид, вкусови качества, най- тънка кора и начин на подреждане, консистенция и качество на плънката.
Първото място беше присъдено на зелника, омесен майсторски от Владислава Иванова. Второто място зае зелникът на Станка Соколчева, а на трето място беше класирано тестеното произведение на Валентина Васева.
В категорията "Баници“ на първо място се класира читалище "Ильо Войвода 1928“, второто място се присъди на читалище "Пробуда“ – село Копиловци, а третото място получи читалище "Спасовица“ от село Николичевци, посочва "Фокус".
В категорията "Питки и погачи“ първенец е читалище "Пробуда“ – село Копиловци. Второто място е за Теменужка Стойкова, а третата награда отиде при Копринка Стоименова.
Журито присъди награди и в категорията "Сладки изкушения“. Първото място зае Мария Васева. Втори е Венцислав Иванов, а третото място беше присъдено на Стефания Манакова.
Богата беше и фолклорната програма, съпътстваща празника на майсторските печива. Гостите имаха възможност да се насладят на кулинарните шедьоври и да се запознаят с традициите и обичаите в Кюстендил и региона.
Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук
Последвайте ни
0 Коментара: