"От 11 години сме член на Съюза, но от 13 века България е югоизточната порта на континента. Това е скъпо платен исторически опит. Ние знаем, че не трябва да има разделения помежду ни". Това заяви президентът Румен Радев на официалната церемония, на която България настана начело на ЕС.

"България притежава изпитан във времето модел на добро съжителство между религиите. Ние сме родината на Кирилицата, която е мост в Европа. Това ме кара да вярвам, че много сме дали и много можем да дадем на нашето европейско семейство", каза още президентът.

Той бе категоричен, че България поема председателството в труден момент: "Миграцията и тероризмът изискват диалог с големите съседи на Съюза".

"В едно съм убеден. Когато проблемите засягат всички ни ни трябват разбираема реч, ново самочувствие, доверие и надмогване на егоизма", каза още президентът.

Ето го и цялото слово на президента Румен Радев:

"От първи януари поехме председателството на Съвета на Европейския съюз. От 11 години ние сме член на съюза, но от 13 века България е югоизточната порта на континента. Това е скъпо платен исторически опит. На Балканите знаем добре, че от разделението покълват трагедии. Европа е твърде голяма, за да бъде монолитна, но твърде малка, за да бъде разделяна. Затова и мотото на нашето председателство е „Съединението прави силата“. България притежава изпитан във времето модел на добросъжителство между религиите. Ние сме родината на кирилицата, която е мост към Изтока. България, която днес догонва развитите страни в съюза, навремето спаси своите евреи през най-мрачните години за континента. Това ме кара да вярвам, че много сме дали и много можем да дадем на нашето европейско семейство.

Поемаме председателството в труден за съюза момент. Глобалната несигурност превръща европейската отбрана в императив. Миграцията и тероризмът изискват активен диалог с големите съседи на съюза. Конкурентоспособността не бива да се постига чрез орязване на социални права, а чрез прозорливи инвестиции в образованието и високите технологии. В едно съм убеден - когато проблемите засягат всички, ключът е в реализма и солидарните усилия. За да пребъде Европа, ни трябват разбираема реч, опростени процедури, взаимно доверие, ново самочувствие и надмогване на егоизма.

Вярвам, че през следващите шест месеца нашите гости от Европа ще се чувстват у дома си сред римските руини и православните църкви на България, особено тук в София, в която православна църква, католическа катедрала, джамия и синагога се намират на няколко стотин метра една от друга. Това е уникално историческо достояние, което ще напомня на всички нас, че Европа не е само икономическо пространство, а територия на свободата, вкоренена дълбоко в историята, културата и хуманизма, които не бива да загърбваме".БЛИЦ припомня, че по-рано днес първо медията ни публикува ексклузивно видео от важно мероприятие, което се случва в момента в центъра на София, където са премиерът Бойко Борисов, президентът Радев, Туск, Юнкер и още редица важни родни и европейски дипломати.
 


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!