Попълнете търсена ключова дума или фраза

Фандъкова огласи важни финансови новини за столичани

https://blitz.bg/obshtestvo/stolitsa/fandkova-oglasi-vazhni-finansovi-novini-za-stolichani_news716142.html Blitz.bg

Общината дава 61,4 милиона лева от бюджета за изграждане на детски градини, ясли, училища и техните ремонти

София, България 20 Дек. 2019, 12:07 6981 прочита 9 коментара

61,4 милиона лева от бюджета на Столична община за 2020 г. ще са за инвестиции за изграждане на детски градини, ясли, училища и техните ремонти. Със собствени средства на общината ще бъдат изградени 9 градини, 2 ясли – в „Красно село“ и „Триадица“, както и 6 училища.


Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на откриване на семинар на тема „Проект на бюджет на Столична община 2020 година“.

Столичната община има проекти за изграждането и на още 4 училища и 7 детски градини на стойност 40 милиона лева, като Фандъкова посочи, че се планира те да се защитят и да получат държавно финансиране.

В село Владая са предвидени средства за разширяване на съществуваща сграда и изграждане на физкултурен салон, а в район „Овча купел“ ще бъде изградена нова детска градина за 6 групи.

Фандъкова добави още, че ключов проект за 2020г. е основният ремонт на трамвайния релсов път от Съдебната палата до Княжево с изграждане на нов път по площад Македония. За целта са предвидени 15 милиона лева за придобиване на земя.

„Градският транспорт никъде в европейските градове не може да се издържа от само себе си, а е необходима и финансова подкрепа. Като управленци дължим на гражданите истински факти, когато говорим за публичните пари“, посочи столичният кмет.

Средства от бюджета ще бъдат насочени и към развитието на метрото, подобряване на градския транспорт, екология, образование, нови места за култура и опазване на културно-историческото наследство на града.

„Общо 213 милиона лева са за третата линия на метрото, нови тролеи, трамваи и електрически автобуси. Това са безвъзмездни европейски средства по ОП „Опазване на околната среда“, за които сме защитили проекти“, обясни Фандъкова.

През 2020 година ще бъдат завършени два етапа от третата линия на метрото и по думите на столичния кмет в тази връзка трябва в бюджета да бъдат предвидени средства както за приключването на проекта, така и за последващата експлоатация и движение.

„Ще бъдат закупени и 38 трамвая, 30 тролея, 82 електрически автобуса. Ще се спрем и на актуализиране на разписанията на градския транспорт“, добави още Йорданка Фандъкова.

Кметът на София добави, че към момента бюджетът на Столична община е 1 милиард и 703 милиона лева.

През 2020 година се очакват да съберат с 46 милиона повече от данъци и такси, а бюджетът ще има е приоритетно насочен към инвестиции в кварталите, екологията и осигуряване на средства за заплати за медицинските сестри в ясли, детски градини и училища.

9 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам