„През тази година Столичната община е изградила общо 11 детски градини. Строим още 13 градини, голяма част от тях трябва да бъдат завършени през следващата година. 16 са в процес на проектиране“.

Това съобщи пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова на откриването на първата детска градина в кв. „Манастирски ливади-изток“, в район „Триадица“, пише tribune.bg.

„Недостиг има навсякъде, някъде по-голям, някъде по-малък. Работят с различни темпове районните кметове. Това също е част от обяснението. Повечето се справят добре, гарантирали сме им финансирането и им го предоставяме веднага, след като имат необходимост.

Имаме два района, в които забавянето е чувствително. Това са районите „Лозенец“ и „Красно село“. Затова съм обявила и че следващите обекти там ще се строят от Столичната община. Иначе разчитам за всички останали на районните кметове“, заяви Йорданка Фандъкова.

За 2020 г. са отпуснати общо 65 млн. лева на Столичната община с две постановления още първата година като част от строителството, което сме финансирали, сме разплатили 9,6 млн. лева от тези 65, тази година е най-силната година за строителство, подчерта кметът.

Тя добави, че до края на годината ще са разплатили общо около 30 млн. лева от тях и ще останат около 26 млн. лева, с които ще разплатят градините, които се строят в момента и ще завършат следващата година.

Около 2000 са 3-4 годишните деца в София, за които няма място в детските градини и за които се опитваме да напреднем най-много, посочи още тя.

Оставащите 26 млн. лв., отпуснати от МС през 2020 г., дори няма да стигнат за 2022 г.

„Ще се радвам много при разговорите при премиера да получим още финансиране. Не мисля, че има недоверие между правителството и Столичната община, въпросът е да обсъдим тази тема“, коментира столичният кмет.

„Правителството е длъжно също да полага грижи за децата семейства, мисля, че заедно можем да продължим напред. Аз самата поисках след избора на новия премиер среща, за да обсъдим няколко теми важни за София и едната от тях е строителството на детските градини и училищата“.

Тя информира, че предвидената среща между нея и премиера Кирил Петков по темата за детските градини, ще се състои след Нова година.