Началникът на Националния оперативен щаб за мерките срещу коровавируса ген. Мутафчийски отговаря на въпроси на Илиана Беновска на извънреден брифинг в Министерски съвет от 17-ти март 2020 г., на който беше обявено поставянето на град Банско под карантина за срок от 2 седмици.

Илиана Беновска:
Днес Емил Димитров постави много сериозен въпрос за изгарянето и унищожаването на клиничните отпадъци, взели ли сте някакви мерки, защото това може да предизвика не само зараза, но и паника, ако някой „фейк“ новинарски сайт намери намери клинични отпадъци или ги постави и ще каже – това са заразени с коронавирус? Ставаше дума и за това дали трябва да има обществена поръчка?

Ген. Мутафчийски: Днес една от срещите, които проведе щабът, беше точно с министъра на околната среда и водите, темата, която се дискутираше, че има подозрения за недоброто извозване, съхраняване и унищожаване на така наречения биологичен отпадък от лечебните заведения.

Всяко едно лечебно заведение има договор със съответни фирми, които са длъжни да го извозят, да го съхраняват и да го изгарят. В тази ситуация, в която се намират вече няколко болници в столицата, а и не само в столицата, вече и на много места в България, щабът препоръча на министъра и ще му дадем писмено предписание в срок до една седмица да бъдат подготвени два инсинератора, които се намират на територията на Източна България, единият е в Девня, другият е в София и да се организира събирането от всички болнични заведения, в които има заразени с коронавирус, този биологичен отпадък, под особено строг надзор да се изгаря в тези два инсинератора.

Разбира се ситуацията е на форсмажор и на извънредно положение, така че трябва да се съобрази и с това как ще се направи законно цялата процедура. Ние даваме препоръка по спешността на тази задача и важността на тази задача. Има допускания, които могат да бъдат по договаряне и т.н. във форсмажор.

Илиана Беновска: Това с обществена поръчка ли ще бъде или как?