Ден преди крайния срок спорът между Здравната каса и Българския фармацевтичен съюз за отпускането на лекарства остава без решение. От съсловието на фармацевтите не са съгласни с искането за удължаване на действащите правила до края на май, предаде БНР.

От Здравната каса не приемат предложението на съюза удължаването да е само до края на април. Ако до утре не бъде подписан нов договор или анекс към действащия, от 1 април пациентите ще заплащат изцяло лекарствата си, поемани до момента от Здравната каса.

Председателят на Фармацевтичния съюз Димитър Маринов потвърди решението на съсловието от вчера и заяви, че очаква диалог със Здравната каса, а не размяна на писма.

"Ние настояваме това, за което се бяхме разбрали и бяхме договорили, преди доктор Пенкова да обърне преговорите с главата надолу, да залегне като договор от 1 май. А до 1 май да подпишем един анекс по сега действащия договор, за да не остават хората без лекарства."

От съюза посочиха, че няма да отстъпят от запазването на възможността пациентът да получи само част от лекарствата в рецептата и от предложените механизми за контрол върху изписването и отпускането на терапия по Здравна каса.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров припомни, че лечението на пациента се обсъжда в лекарския кабинет и там човек може да се съгласи или да откаже.

"Липсата на лекарства не е проблем, който е на лекарите и не е проблем, който е на пациентите. Всъщност преди много, много години е разрешено на аптеката да не поддържат необходимите количества, а само толкова, колкото преценят."

От Фармацевтичния съюз посочиха, че няма вариант, при който Здравната каса да плаща за лекарства от 1 април без разписан нов договор или удължаване на сегашния.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук