Българският фармацевтичен съюз (БФС) алармира във Фейсбук, че от 1 април достъпът на пациентите до заплащани напълно или частично от Националната здравноосигурителна каса продукти може да бъде преустановен. 

Така хиляди пациенти ще са изправени пред избора или да си плащат сами лекарствата, или ако нямат възможност да си ги купуват, да останат без лечение, посочват фармацевтите. Те не са съгласни с промените, които се опитват да наложат от Касата.

Ето какво обясниха:

"В края на миналата година БФС подписа тримесечен анекс към договора с НЗОК, който изтича на 31 март 2023 г., за да имат пациентите достъп до лекарства, отпускани по каса. Основание за подписването в края на 2022 г. беше, че контролът ще се извършва в реално време при предписването и при получаването на лекарствата. От началото на 2023 г. БФС и НЗОК подновиха договарянето, което до миналата седмица протичаше гладко. 

Неочаквано и изведнъж целта на договарянето се подмени, като касата настоя за въвеждане на текстове, които противоречат на нормативната уредба. Единият текст противоречи на регламент на Европейския съюз за верификацията, а другият текст ограничава правата на пациентите и им вменява задължение", предупреждават от съсловната организация.

В публикацията си те дават и хронология на преговорите със Здравната каса, като отбелязват:

"През целия период на преговори БФС срещаше известно недоверие от страна на НЗОК относно използването на всички технологични възможности на Националната здравно-информационна система и на системите на НЗОК за контрол в момента на отпускането на лекарствените продукти и препятстване на неправилното разходване на средства от бюджета на НЗОК". 

"Българският фармацевтичен съюз е отговорна съсловна организация на магистър-фармацевтите в България и затова информира за проблема, институциите, медиите и пациентите", посочват още от БФС.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук