Преди няколко дни журналистът Георги Лилов направи коментар във връзка с интервю на унгарския президент Виктор Орбан пред американския водещ Тъкър Карлсън, в което той отправя неясна заплаха за война, без да посочва коя държава визира. Както БЛИЦ писа Лилов смята, че заплахата с война е именно към България. 

От БЛИЦ потърсихме бившия конституционен съдия и ексдепутат от ГЕРБ Георги Марков за мнението му дали подобен конфликт е възможен. Анализаторът коментира и политическата обстановка у нас и докога, според него, ще издържи коалицията между ПП/ДБ и ГЕРБ.

Ето как Георги Марков отговори на въпросите на медията ни: ​​​​​​​

- Г-н Марков, къде ще бъде взривен "Южен поток" - в България, Сърбия или Унгария?

- Орбан участваше в предаването на знаменития американски журналист Тъкър Карлсън. Това предаване беше гледано към момента от 120 милиона души, като няма грешка в числата. Досега по-гледан е бил само Доналд Тръмп, пак при Карлсън - от 263 милиона души.

Това се случи в интервю на въпрос на Карлсън във връзка с взривяването на "Северен поток", за което категорично този именит американски журналист обвинява Джо Байдън, неговата администрация и Украйна.

Какво би станало, го пита той, ако същото се получи с "Южен поток" или т.нар. "Балкански поток", или "Турски поток". 

Наскоро Орбан и сръбският президент Вучич присъстваха на откриването на световното първенство по лека атлетика. 

Едно фамозно събитие, на което беше и г-н Ердоган, като това беше първото му излизане зад граница от Турция след избора му за президент и точно в Унгария, защото единствено Орбан го подкрепи преди изборите.  

На въпроса за евентуално взривяване на Южен турски поток от страна на Украйна, САЩ или който и да било друг, той отговори, че те ще го считат като акт на война, тероризъм, който застрашава националната сигурност на страната. 

Във всеки случай Унгария и Сърбия, каза той, няма да наведат глава, както сториха германците.

В резултат на навеждането на тази глава от страна на Германия и слагането на Америка, днес социологическите проучвания в Германия сочат, че управляващата партия на Шолц, мандатоносителят е 16%, а коалиционните му партньори, "Зелените" са 14%. В замяна на това партията "Алтернатива за Германия" се изстреля на 22%.    

- Каква беше тогава реакцията на Орбан?

- Тогава Орбан каза: "Ние няма да си мълчим. Това ще бъде акт на война срещу нас. Не трябва да забравяме, че Унгария е член на НАТО и може да поиска задействане на член пети или ред други неща." 

Никой не може да каже дали ще има война между тези държави. Искам да кажа, специално за БЛИЦ като човек, който се занимава, коментира и се интересува от европейската и световна политика от друга столица на Европа извън София, в която няма такова информационно затъмнение, каквото има в България.

Не искам да съм лош пророк, но мисля, че или тръбата "Дружба", която дава енергия на Унгария през Чехия и Словакия, или "Южен поток", който идва от Турция, през Сърбия и България, ще бъдат взривени. 

- Това е плашеща прогноза...

- Според мен ще бъде нанесен терористичен акт върху "Южен поток". Това следва логиката на войната. 

Когато питаха президента Байдън за "Северен поток": "Вие искате да се спре "Северен поток" , но германците не искат, как ще им попречите да има "Северен поток"? Тогава той отговори: "Ние ще се погрижим!".

Аз мисля, че сегашната американска администрация, както и Украйна, ще се опитат да нанесат удар на "Южен поток".

Ако ударят далекопровода "Дружба", за което навремето намекна външният министър Кулеба, това ще засегне Чехия, която е много вярна и е оръжейно привързана към Украйна, и мисля, че "Южен поток" ще бъде ударен. 

Някои казват, че нямало да бъде в България, защото ние сме много лоялни. Аз не съм сигурен, че може да не е в България, защото държавата ни е разградена, залята е от мигранти, с които е лесно да влязат диверсанти като преки извършители. Не вярвам, че той ще бъде ударен по море, защото в противен случай Ердоган ще се ядоса и ще стане страшно.

Мисля, че американците мразят "Южен поток", като това е една от причините да направят преврат срещу Бойко Борисов и в крайна сметка идеята ще бъде Виктор Орбан да бъде наказан.

Той е единственият нормален държавник в Европа, който не се наведе и не стана 51 щат на американците.

Освен това той подкрепя Тръмп и неслучайно бившият американски държавен глава му благодари за интервюто, в което той го защити. Мисля, че това ще се случи и ще доведе до ескалация на напрежението в Европа и въобще в света.

- Какви ще бъдат последствията за държавата ни, ако се разрази подобна война?

- В момента има правителство в България, което е на "Америка за България". Чета в медиите, че някои го наричат сглобка, но аз мисля, че това правителство не е сглобка, а наковалня. Чукът е "Америка за България", Сорос, американското посолство.

В страната ни беше извършен пуч срещу Бойко Борисов - най-добрия премиер на България, за това, че той искаше лодки и платноходки от Черно море и направи този "Балкански поток", който дава годишна печалба на България от около 1 милиард лева за клетата ни икономика, която няма никакъв износ. За сведение унгарската икономика има 143 милиарда износ.

Последиците ще бъдат много тежки, защото ние сме си купили фабрика на 8-и септември и не сме разбрали, единствени в Европа може би, както и по-голямата част от народа и управляващите, че Украйна не може да спечели тази война и сме заложили на бита карта.

Ако "Южен поток" бъде взривен на наша територия, няма да бъде добре за България, по простата причина, че пътят на нашата страна, на нашите туристи, на нашия бизнес и т.н не минава през Босфора, както беше казал Доган, а минава през Белград и съответно по-нагоре през Будапеща.

Друг е въпросът, че Унгария, макар и малка страна, в момента има много силен глас в Европа и неслучайно тя спря опита за помощ в размер на милиони от ЕС към Украйна преди да бъде направен одит на Зеленски, тъй като излизат снимки на разследващ египетски журналист, с които е залята цялата световна преса, на вилата за 5 милиона евро на тъщата на Зеленски.

Унгария има силен глас, което означава, че ние никога няма да влезем в Шенген, а и ще има много други последици. Разбира се, надявам се в крайна сметка разумът да надделее и това да не стане, но мисля, че България ще бъде използвана с цел провокиране на конфликт в Черно море.

Ние сме най-лесни, защото и преди комунизма и сега сме най-големите дупедавци. Евентуален военен конфликт в Черно море би означавал, че няма да има както туристи, така и риба.     

- Има ли вероятност унгарският премиер Виктор Орбан да действа в интерес на Русия?  

- Трябва да си голям идиот, за да твърдиш, че Орбан е свързан с Русия. За разлика от всички други в момента, които ръководят европейските страни, държавни глави и министър-председатели, не е наследник на демокрацията.

Всички лидери на европейски държави в рамките на ЕС, са наследници на демокрацията, докато Орбан е борец за демокрация. 

Той на 30 март 1988 година има куража, който никой не е имал в България, да създаде партия за борба срещу комунизма, съюз на младите демократи, наречен ФИДЕС.

На 16 юни, 1989 година, на площада на героите в Унгария, пред стотици хиляди на площада и милиони пред телевизионните екрани, той отправи призив руските танкове и руските войски да напуснат страната.

За подобни действия се изисква огромен кураж, защото те бяха тук в Унгария и наброяваха 300 000 души, а малко по-късно под натиска на партията на Виктор Орбан - Фидес на 11 септември Унгария отвори границата си с Австрия и падна първата тухла от Берлинската стена. 

Той беше любимецът на Хелмут Кол до последния му дъх. Трябва да си голям идиот, за да твърдиш, че Орбан е агент на Путин.

Друга тема е обаче, че и в интервюто при Тъкър Карлсън Орбан заяви, че иска да поддържа нормални отношения с Русия, най-вече търговски и енергийни. 

Миналата година на 4 април в Унгария имаше избори и мотото на предизборната кампания на Виктор Орбан беше "Война или мир".

При 73% гласували, над 2/3 от унгарците подкрепиха Орбан, не искат намеса в тази война, те са по-интелигентен народ от останалите в Европа, подкрепят своя лидер, не искат да се набутват между шамарите, в една загубена прокси война. 

Американците в момента водят прокси война в Украйна, която Сорос предрече през 1993 година. Той има едно прочуто есе, което се нарича "Отвореното общество и развитието на НАТО", където се казва: 

"Ние трябва да унищожим Русия. Но ние от Запада не можем да го направим, защото имаме голям проблем и той е, че именно Запада не иска да вижда децата си в ковчези.

За това, казва той, трябва да разширим НАТО на изток, което се случва в момента в Украйна, която в момента е обезкървена".

- Какво имате предвид?

- Убитите в страната са над 400 хиляди, 50 хиляди са осакатени. Това не е, защото аз го казвам или съм го сънувал, а това го казват изключително квалифицирани млади специалисти.

Казва го и кандидатът за президент на Демократическата партия на Америка - Робърт Кенеди-младши, който е племенник на Джон Кенеди. Какво повече да каже човек?

Моето мнение е, че това правителство не е сглобка, а по-скоро е разглобка на България. То вече ни е разглобило и нищо не е в ред. Имаме една добра шахматистка, една добра сабльорка, малко хубава художествена гимнастика и малко волейбол и нищо друго не е хубаво в България.

- Какво е мнението Ви за войната в Украйна? Очаква ли се скоро тя да приключи, или напротив - ще продължи още? 

- Аз съм от хората, които много пишат в българските медии и много следиха Майдана в Украйна, който се извърши през 2014 година. Това е началото на войната.

Руснаците наистина направиха инвазия на 24 февруари миналата година, но всъщност войната започна през 2014-15 година, защото всички ние, които сме участвали в политическия живот след падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 година, много добре знаем, че когато на 3 октомври 1990 година стана дума за това Германия да бъде обединена от великия канцлер Хелмут Кол, имаше една среща между Геншер, външния министър на Германия, и Шеварднадзе, външния министър на Съветския съюз във Вишеград, до Будапеща.

- Какво се случи на тази среща?

- На нея Шеварднадзе постави въпроса, че това обединение не може да стане, защото те имат 300 хиляди в ГДР, които не желаят да изтеглят, тъй като нямат гаранция какво ще се случи след това.

Геншер дава гаранции, че никога НАТО няма да помисли за разширяване на изток, само, моля ви, изтеглете тези войски, за да се обединим. Подобно уверение се дава и на Горбачов на срещата 4+2 в Москва по-късно - това са двете Германии - ГДР и ГФР, САЩ, Англия, Франция и Германия.

Там се получава уверение, че след като обединението се осъществи, няма да има такова разширяване. Руснаците бяха измамени, след като те изтеглиха 300 хиляди войски от ГДР и обединението стана и НАТО се разшири и стигна чак до Украйна.

Майдана през 2014 година постави началото на войната, защото той бе ръководен от Сорос с над 50-60 богати НПО-та, докара CNN, който преувеличаваха, че това е народът на Украйна на площада, а то беше само на площада и само в Киев.

Докара Саакашвили, а пък той от своя страна докара едни стрелци, които цяла България гледаше по CNN как убиваха и протестиращи, и органи на реда.

Тогава заедно с Виктория Нюланд, сегашната клечка в Америка и вицепрезидент на Байдън, направиха преврат.

- Какво се случи след този преврат?

- Свалиха законните власти начело с президента на Украйна, на 31-ви март Джефри Пайет, американски посланик, прави една закуска със Сорос, на която тържествено решава оттам нататък да почне опит за сваляне на Путин и удар по Русия.

Тогава се решава, Пайет е особена настоятелен Тимошенко да не участва повече в политическия живот Русия, а Виктория Нюланд казва: "Не искаме Клич (Кличко) за премиер, а искаме Яц (Яценюк), наш човек за премиер." 

Същата година започна и войната, защото Путин им взе Крим и когато тогавашният председател на Европейската комисия Барозу отиде до Москва потен и притеснен да попита Путин защо е постъпил по този начин, Путин му отговорил: "Г-н Барозу, Вие се вълнувате и се шегувате. Ние до преди 6 часа мислихме да влизаме в Киев."

Въпросът за руска инвазия в Украйна е обсъден, но Меркел когато имаше добри отношения с Путин и си говориха насаме на немски, успява да го убеди за Минските споразумения и да отложи нещата във времето.

Оказа се, че Меркел е лъгала, защото Минските споразумения са Пунта мара, просто Украйна трябва да спечели време.

Самата Меркел признава, че Путин се е усетил много късно, тя го усетила едва накрая, когато на срещата между двамата, която винаги била на 4 очи, тогава присъства и Лавров.

- Как трябваше да постъпи Русия?

- Руснаците нямаше какво друго да направят, освен да защитят рускоезичното население, което беше подложено на невероятен тормоз и геноцид в Донбас и т.н. и стигнахме до тази война.

Победители засега в тази война са американците и както казва един републиканец - Мич Макконъл: "Войната е много готина за нас, защото само с 0.2% от нашия БВП ние отслабваме Русия, но не губим наши войници".

Целият въпрос е, че се губят стотици хиляди украински войници. Говори се за втора мобилизация, но такава трудно ще стане.

По телевизията гледам майки, съпруги и деца, които ридаят, скубят си косите, последното, що е годно да носи оръжие, е привлечено, но ще започне масова дезертация, тъй като войната е тотално загубена, просто, както казва и Виктор Орбан, е "нереалистично да се мисли, че Украйна би могла да си върне Крим."

Интересно е, че никой не говори за мир. Всички гледат да изтощят Русия за сметка на живота и кръвта на украинските войници, което е ужасяващо.

На практика не дава резултат и икономиката на Русия, за разлика от тази на Германия, не само удържа, но се и разшири и стана нещо ужасяващо, а именно Русия беше пратена в прегръдките на Китай, БРИКС и Шанхайската организация и се получи един страшно силен военен съюз между Русия, Китай, Индия, Иран и т.н. и наброява 4 милиарда от населението на света.

- Според Вас докога ще издържи коалицията между ПП/ДБ и ГЕРБ?

- Много трудно мога да отговоря на този въпрос, защото никой не знае как ще се развият нещата с войната. В момента има една много силна тенденция на отрезвяване в Европа.

Първото отрезвяване ще се види съвсем скоро. На 30-и септември, когато в Словакия социалистът Роберт Фицо ще спечели изборите, 51% и повече от словаците не искат санкции и намеса в тази война, а той е социалист и следва политиката на Орбан.

Последните социологически данни от Белгия са, че партията "Фламандци" ще спечели изборите, които предстоят догодина. В Австрия ще ги спечели "Партията на свободата". След 9 месеца предстоят евроизбори и Европа ще завие надясно и което е много важно, Тръмп не може да бъде спрян.

Аз съм изключително впечатлен от Доналд Тръмп. Считам, че той е най-великият държавник след Втората Световна война, който човечеството е имало.

В такъв сюблимен момент той се обяви за спиране на войната, срещу комунизма и джендъризма, срещу беззаконната миграция, която постави под угроза съществуването на самата Америка, тя се и латиноамериканизира.

Почват да се събуждат и французите, защото не е нормално след мач да ти изгорят националния флаг и да ти опожарят столицата.

Да ти направят гражданска война, да се стигне дотам, че 20 бивши генерали и адмирали писаха писмо до Макрон, че във Франция се води война между християнството и исляма, която ислямът засега печели.

Летят глави на полицаи, учители, свещеници. Горката Ния в Германия, която беше убита на 15 години, и Лола във Франция от афганистански мигранти, ислямисти и садисти.

Светът догодина отива надясно, Европа и Америка. Нашето правителство може най-много да издържи тази сглобка, наложена ни от "Америка за България" и Сорос под страх, че то е наковалнята, а чукът е "Магнитски".

Кабинетът ще държи най-много до победата на Доналд Тръмп след 13 месеца. Тръмп познава само един български политик и го харесва и това е Бойко Борисов.

Моля се да не се сбъдне прогнозата от тези дни на Тъкър Карлсън, че Байдън ще направи война с Русия през 2024 г., за да отложи изборите в САЩ. Ако това стане, ще бъдем изпепелени, барабар с Тагарев.

Интервю на Господин ДИНЕВ, БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук