Конституцията трябва да се спазва ежедневно, ежеминутно, а ГЕРБ ежеминутно я погазват, потъпкват. Днешното нерегистриране на опозицията е отоговор на тяхното поведение. Това каза в предаването "Панорама" по БНТ зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски.

Повод за това е провалът на днешното заседание на парламента, на което трябваше да бъде прието на първо четене премахването на машинното гласуване. БСП и ДПС не се регистрираха и заседанието пропадна заради липса на кворум.

"Законопроектът за изменение на Изборния кодекс е внесен в понеделник и в петък трябва да бъде гледан. Това сериозно поведение към институциите и гражданското обществото ли е", попита той.

"Те искаха да превърнат българския парламент в конгрес на ГЕРБ – 40 минути изказвания без реплики и без дуплики. Днес парламентрният прийом, който предприехме, даде резултат. Предишният бойкот също даде резултат – беше сменен съставът на Централната избирателна комисия, беше въведено машинното гласуване и сега, само няколко месеца след това се предприема тази промяна с премахването на машинното гласуване", заяви Свиленски.

"На българския гражданин му писна от този кръговрат, от това две назад, една напред, от тангото, което играе ГЕРБ. Разбирам ги – те трябва да компенсират липсата на г-н Цветанов. Г-н Борисов не може непрекъснато да обикаля с джипа и да раздава пари. Това трябва да се компенсира с нещо. Премахването на машинното гласуване с стъпка в тази посока", коментира социалистът.

"При машинното гласуване няма невалидни бюлетини, няма сгрешени бюлетини, машините не могат да купуват и да продават вот. Когато има машинно гласуване, ще има честни избори", подчерта зам.-председателят на ПГ на БСП.

По думите на Свиленски партийната субсидия трябва да бъде намалена така, че партиите да могат да компенсират. Той отбеляза, че разумното намаление на субсидията според социалистите е с 1/3.

"ГЕРБ не искат да има опозицията. А как смачкваш опозицията? Като спреш субсидията и я дадеш в ръцете на олигарсите", заяви Георги Свиленски.