Ако Томислав Дончев беше назначил брат си докато беше кмет на Габрово щяхме да сме съгласни с всички твърдения на БСП, щяхме да вземем и отношение. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод информация на БСП за роднински назначения в Габрово.

„ГЕРБ се учреди през декември 2006 година. Всички хора в ПГ и тези, които станаха общински съветници, кметове преди това не се познаваха. Нормално е, когато станем приятели през тези 10 години някой да се обърне към друг да му стане кум“, посочи той, цитиран от "Фокус".

„БСП направиха това, за да не гласуват народните им представители в зала. Търсеха си повод как да се разграничат и да не гласуват доклада. Някой каза ли каква е позицията им за доклада за самолетите“, обясни той и допълни, че от БСП отместват фокуса актуалните теми за парламента.

Това, което БСП изнесоха за Габрово е бих казал жаргонно „претопляне на стара манджа“. На предните местни избори се извадиха същите лъжи, за което засегнатите страни заведоха дела и ги спечелиха, което доказва, че това са били лъжи. Това каза от своя страна пред журналисти в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Николай Сираков по повод информация на БСП за роднински назначения в Габрово. 

Според него информацията, която беше извадена от БСП, показва, че Габрово е част от мащабен сценарий, по който се цели очернянето на ГЕРБ и дискредитацията на партията за предстоящите местни избори“, коментира народният представител, информира "Фокус".

„Сценарият им е много прост и си личи по схемите, които са направени. Предполагам, че ще излязат такива за всички градове в България“, обясни Николай Сираков. „Вземат се факти, които наистина са факти, кой с кого е съученик, кой на кого е кръстник и кум. Оттам нататък се пришиват лъжи“, допълни депутатът. 

В Габрово моделът „батко и братко“ е в сила от няколко години. Това каза по рано днес депутатът от Габрово от ПГ на „БСП за България“ Кристина Сидорова по време на брифинг в Народното събрание.

Сидорова показа схема, която илюстрира назначения на брата на Томислав Дончев - Момчил Дончев. По думите й Момчил Дончев е назначен за управител на общинско звено „Озеленяване“. Сидорова посочи, че той е назначен без конкурс и без критерии.

„Братът на Цветомир Михов от ГЕРБ от година и половина не работи в габровската болница, но не му пречи да бъде част от Съвета на директорите. Кръстниците на кмета на Габрово Таня Христова са председател на ОИК и РИК в Габрово, а съпругът й е юрисконсулт на Здравната каса“, коментира тя. Сидорова посочи, че сестрата на заместник-кметът на Община Габрово е началник отдел в звено „Проекти и икономическо развитие“.

„Следващата връзка - същият Цветомир Михов, който е областен координатор на ГЕРБ. Неговата фирма изпълнява всички поръчки. Съученичка на жена му е назначена за областен управител на Габрово, а нейният съпруг е директор на ОДМВР – Габрово. Свекърът на областната управителка е общински съветник от ГЕРБ“, каза тя. Сидорова обърна внимание, че общински съветници от ГЕРБ също заемат определени длъжности.