„Не познавам най-добре алхимията около бившата четворна коалиция. Мисля, че може да има правителство в рамките на този парламент, зависи до кога ще стои отворен пазарният прозорец“. Това заяви в ефира на БНТ депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев.

„Не мога да си поясня какъв е този политически едипов комплекс от страна на управляващите и опитът им за ритуално самоубийство. Все пак те се появиха в политиката благодарение на Радев“, така той коментира отказа на ПП да се явят на консултации при Румен Радев.

Дончев заяви, че ГЕРБ са винаги отворени за разговори:

„Те поставиха условието – ГЕРБ да, но без Борисов. Това е смешно. Сякаш някой конкурент на БНТ да иска вашето отстраняване, защото не ви харесва“, заяви Дончев, обръщайки се към водещата.

„Може да се водят разговори без Борисов, но нека да видим разговорът без технология до какво ще доведе? Какво да обсъдим? Ареста на Борисов или как обвиниха младежката ни организация, че е вдигнала цените на бензина“, каза той.

Според него правителството на Петков има репресивен профил: „Ако това се промени и има заявка за нормално, може да говорим с ПП. При всички случаи обаче, дори в рамките на този парламент да успее да се сглоби нещо, то ще бъде изключително безпомощно и само ще отложи неизбежното“, заяви депутатът.

По думите му този път политиците не са успели да се справят с задачата, поставена от гражданите, да осигурят стабилно мнозинство.

„Не веднъж сме подкрепяли управляващите, когато е трябвало, например по отношение на бюджета. България трябваше да има бюджет, дори и да е лош, отколкото да остане без такъв“, заяви Дончев.

„Имаме предложения по бюджета и претендираме, че те са по-добри от рамката, предложена от МС. Дори и да не срещнат подкрепа, както каза Борисов, дължим на страната да има бюджет“, каза той.

По думите му с каквато и да е чудодейна рецепта трудно ще се излезе от трудната ситуация в страната. Според него, ако веднага не започнат да се гласуват въпросните 22 закона, за усвояване на парите от Плана за възстановяване, то може да останем без парите по програмата.

На въпрос дали ГЕРБ би се коалирал с ПП, ако Кирил Петков не участва в кабинета, Дончев отвърна, че такова нещо едва ли е възможно: "Те още нямат партия, но от сега той си се провъзгласява отново за премиер", завърши той.