Разговорите проведоха в конструктивен диалог. Това заяви Станислав Балабанов от ИТН следните проведените консултации на ИТН с президента Румен Радев.

"Въпреки натоварения парламентарен ден, за нас винаги е било винаги важно уважението към институциите. Затова бяхме тук днес. Оттук нататък за разлика от други колеги, които искат да управляват еднолично, ние ще подходим диалогично. Първият мандат ще бъде предоставен на първата политическа сила. Има закони и Конституция, които спазваме, за разлика от други", каза Балабанов.

"До третия мандат има още време, още повече след неявяването вчера на 2 от политическите сили. Вчера той покани всички политически сили, те трябваше да се отзоват, според мен, така казва Конституцията. Те не се появиха, сега президентът трябва да прецени как да подходи", посочи Ива Митева.

Тошко Йорданов от своя страна отново коментира Консултативния съвет за Северна Македония.

"Бях на този Консултативен съвет, знам какво говориха всички представители. Стана ясно, че тази идея, която президентът Радев лансира, че бе подкрепена само от ИТН, останалите бяха против. Ама против, против. В момента те се кълнат какво предложение е имало от Франция, а те бяха против това", посочи Йорданов и заяви, че относно съвета ще говори "теоретично, пък вие се сещайте".

"Чисто теоретично един човек се скара с президента, забравих кой е. Този човек е склонен да обявява себе си за светец, за разбирач по всичко. Аз не знам да има светци", каза Йорданов.

От ИТН заявиха, че биха подкрепили кабинет на ПП при ясни правила, без Кирил Петков, ако е възможно и без Асен Василев. "Те да си управляват партията, както прави г-н Трифонов. Хубаво е да има ясна програма поне за година напред. Не се ли нагледахте толкова години лидер на една партия да управлява и Костов, и Жан Виденов, да не говорим за Бойко Борисов и сега от Харвард. Ако управлява експертен кабинет, един министър не е важен, сменя се, но когато ти е лидер на партията, цялата партия скача", обясни Тошко Йорданов.