В началото на предизборната кампания ние ясно и точно заявихме с какви цели влизаме в предизборната кампания за местните избори.


Обявихме, че какво винаги досега, ще водим ясна, точна и позитивна предизборна кампания и няма да влизаме в компроматни битки. За нас това не е битка, а показване на свършени резултати от нашите кандидати за кметове на общини и кандидатите за общински съветници, с ясна и точна визия за това какво можем да предложим на българските граждани за развитието на общините. Това каза на извънреден брифинг председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ Цветомир Паунов.

Само преди няколко дни ние обявихме, че за пореден път се готви нещо гнусно, некоректно и абсолютно несъвместимо с принципите на водене на предизборната кампания.

Историята показва, че това не се случва за първи път, това нещо е стил и има своето продължение в сегашната кампания, но ние не сме част от тази компроматна война.

Искаме ясно и точно да заявим, че ГЕРБ участва в тази кампания със своите послания, своите политики, със със своето лице, със своите кандидати. По този начин ние за пореден път показахме, че сме национално отговорна политическа партия и работим за интересите на българските граждани и развитието на българските общини, заяви Паунов.

 

Ставаме свидетели на симптоми на политическа дезориентация от страна на колегите от БСП, посочи депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Цяла седмица се обяснява как те са победили, а ние загубили.

Навсякъде, с малки изключения, ГЕРБ е първа политическа сила и в общинските съвети, и в битката за кметове. Колегите от БСП не правят разлика между победа и загуба. Резултатите с европейските избори са сходни и общото между тях е, че ГЕРБ е на първо място, а БСП на второ. Ние правим много сериозен анализ на резултатите и си вадим поука.

Надявам се и БСП да правят това. Хвърлянето на обвинения, създаването на митове и дискредитирането на изборния процес ще бъде загуба за всички нас - и за партиите, и за хората, и за медиите, коментира Биков.

През цялата кампания следим изявите на г-жа Манолова. Нейният пресцентър всеки ден публикува редица съобщения за срещи с граждани, а единственото място, за което нямаше прессъобщение, беше Волуяк.

Това прессъобщение беше разпратено днес, след серия от въпроси, затова и ние се усъмнихме.

Това беше единствената среща, която не беше анонсирана от г-жа Манолова, каза Тома Биков по повод думите на премиера Бойко Борисов от тази сутрин, че щабът на Манолова подготвя машинации на втория тур на изборите в неделя.

Надявам се изборите да бъдат честни, хората да кажат кой иска да ги управлява и в крайна сметка да продължим живота и след изборния ден, добави той.

Част от посланията по време на тази кампания бяха истинско изпитание, каза вицепремиерът и член на Изпълнителната комиися на ГЕРБ Томислав Дончев. Ние водихме конвенционална кампания.

Опитвахме се да убеждаваме гражданите в качеството на нашите кандидати, предимството на програмите, които са разработили, утвърждавахме цели, принципи, конкретни проекти, не сме водили ГМО кампания, не сме използвали неполитически аргументи, не ни е било цел и приоритет да маскарим другите. Опитвахме се да бъдем по-добри.

Лошото е, че голяма част от опонентите ни не използваха политически аргументи. Започнахме със слухове, мълви и митове, че някой ще взема на хората децата и завършваме със сензации от друг характер, което е проблем. Наш приоритет трябва да бъде да съхраним възможността да се правят политики и да се води политически разговор.

Това да се правят политики е ерозирало, няма друг инструмент обществото да управлява себе си. Трябва да съхраним доверието в изборния процес и в изборните администрации.

Изборните администрации не са на правителството, не са на управляващите - дори и в най-малката секционна избирателна комисия има представители на различни партии.

Какво правим, ако по дефиниция подлагаме на съмнение изборните рзултати? Нали и на другите партии им се случва да спечелят някоя община. Имаме нужда от консенсусно мерило какъв е резултатът, в противен случай стигаме до абсурди. Трябва ни измерител – да е ясно по какъв начин четем резултатите, заяви Дончев.

Отсега виждам опити да се подгрее атмосферата за неделя вечерта. Отсега виждам как някой ще се обяви за победител - истински или морален, и в същото време как някой друг ще е виновен. Това си е чист когнитивен дисонанс, посочи Томислав Дончев.

Освен това трябва да съхраним някакви базисни индикатори за политически разлики. Ако всичко стане мармалад и единият не може да се различи от другия - всичко е ляво-дясно, либерално-консервативно, как да правим разлика? Ако целта е всички да са изцапани с кал, какво мерим – кой е по-малко изцапан, добави той.

Не забравяйте, че след неделя идва понеделник, хората трябва да живеят заедно и след изборите идва по-съществената част от упражнението - местната власт трябва да работи, общините трябва да събират данъци, да ремонтират детски градини, да правят социална политика, политика в сферата на образованието и хората да живеят в мир и сговор.

Искрено се надявам това високо ниво на политически емоции, което имаме в момента, да спадне и да се върнем към нормалността, каза още Томислав Дончев.