Колкото и могъщ, силен и умен Божков, държавата е по-могъща и по-силна. Това обяви бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков по БНТ във връзка с провокиращите акции от страна на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков срещу държавата. "Би било катастрофа някой да е по-силен от държавата", категоричен е Герджиков.

Гердижков прогознира, че Божков няма да се върна у нас и да се изправи пред българския съд. Той намекна същото и за друг беглец от закона Цветан Василев, който вече няколко години седи в съседна Сърбия. "Съмнявам се, че той ще се върне изобщо както и други - Веска Меджидиева, КТБ и т.н.", каза Герджиков.

Гердижков коментира всички обвинения срещу олигарси, министри, зам.-министри с думите, че хората очакват това нещо. "През годините всички го искаха - равна мярка за всички. Това са положителни сигнали", каза той. Според него обаче тук въпросът е доколко бързо може да се завърти всичко това, защото съдебната ни система била претоверена и това водило до забавени дела с години.

Относно работата на главния прокурор Иван Гешев той коментира, че е доста активен, което правило добро впечатление. "Прокуратурата трябва да си върши работата и да бъде в някакъв смисъл да бъде "бухалка" срещу тези, които не спазват закона", смята Герджиков.

За мониторинга от страна на ЕК върху България бившият служебен премиер каза: "Би било признание да не ни следят, но като че ли си заслужаваме следенето".