Мозаечна икона на Св. Архангел Михаил с размери 190/130 см краси едноименния храм в троянското с. Врабево в момента. Тя е дело на на Иван Томанов и Найден Панайотов- Наката от Карлово, а е осветена от бившия игумен на Троянския манастир Смоленски еписков Нестор.
Иконографският лик на Архангел Михаил е "изписан" от камък за 50 дни, монтажът му в селската черква , като през всичките тези 7 дни местни балканджии палили свещи непрекъснато.

По думите на експерти ореолът на Архангела бил изрисуван със злато по технологията смалта.
Любопитното е, че с корени от Врабево, освен вече покойният ни военен министър от времето на соцрежима армейски генерал Добри Джуров са и актрисата Силвия Лулчева, носителка на наградите "Златен глас" и "Аскеер" за най-добра женска роля, известният стилист и коафьор Кръстьо Капанов, метеороложката от БТВ Христина Балинска, адвокатката Даниела Доковска, телевизионерката от БНТ Правда Далекова, поетът Николай Заяков, волейболният деятел Веселин Заяков и най-големият спомоществовател на българските културни институции в Будапеща Михо В. Заяков. /Гергана Димитрова, БЛИЦ