Засега структурите на МВР издържат. Ще поискаме включването на армията, в случай че има много заразени с коронавирус полицаи и да нямаме достатъчен ресурс. Към момента няма нужда военните да се намесват.

Това заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Той подчерта, че изминалият уикенд –  празниците Лазаровден и Цветница, са били два коренно различни дни.

БЛИЦ TV: Коронавирусът настъпва неумолимо у нас, 3 жертви на Цветница

„В събота всички правеха напук на нашите призиви. Въпреки многото полицаи и предупреждения, хората, може би подведени от приятното време, излязоха на улицата и не спазваха мерките“, подчерта той.

По думите му в неделя ситуацията е била различна и хората са останали у дома.

Ст. комисар Иванов изтъкна, че от момента на извънредното положение има издадени 2700 акта за нарушения на граждани. Той коментира, че санкциите на МВР трябва да са последната стъпка. По-важно е хората да си останат вкъщи.

„Нека не стигаме до глоби, а да има самоконтрол и самодисциплина“, допълни той.

Той заяви, че достъпът до храмовете по време на предстоящите великденски празници ще остане както обикновено, но ще има контрол и ще се следи дали се спазват мерките – да се спазва дистанция и да няма струпване.

„Разчитаме на самосъзнанието на хората“, обясни той.

БЛИЦ TV! Ген. Мутафчийски разкри голяма аномалия за COVID-19 при много от починалите

 „Служителите на министерството няма да бъдат по-лежерни в своите задължения и ще следят основанието на пътуването, въпреки празниците, да е основателно. И сега връщаме хора“, категоричен беше той.

Иванов обясни, че към момента нивата на битовата престъпност са надолу и спрямо миналата година има чувствително по-малко случаи. Въпреки това органите на реда са бдителни и продължават да вършат своята работа.

По думите му падането на извънредното положение едва ли би повишило нивата на битова престъпност.

Той коментира, че в структурите на МВР има 29 доказани случая на COVID-19. На служител на администрацията в Банско бърз тест е дал положителен резултат, като се чака и резултатът от PCR теста.

Излекуван е един служител.