Производството на българската партида изтребители F-16 е започнало и първият ще ни бъде доставен от американската фирма "Локхийд Мартин" следващата година - стана ясно от думите на Джонатан Лин от компанията в интервю за Нова тв.

Лин отговаря за стратегическите партньорства с Централна и Източна Европа.

"Българският изтребител вече е на производствената линия и тече основният монтаж. Все още нямаме осемте изтребителя от първата партида, засега имаме само първия.

Надяваме се да го сглобим и да видим как лети през следващата година. Направихме подобрения в радарната система с електронно сканирани, подобно на F-35.

Това е поколение 4+ на изтребителите. Автоматичната система за избягване на сблъсък спасява 10+ живота на пилоти.

Ако пилотът загуби съзнание или възможност да пилотира, софтуерът стабилизира машината", обясни той и допълни:

"Може да кажем, че вече започна процесът на производство на българската партида".

България очаква 8 изтребителя до 2025 г. и още 8 до 2027 г. въз основата на договорите ни.

В момента фирмата произвежда същите изтребители за още шест държави.

"F-16 се произвежда повече от 40 години в нашите заводи, така че не е нещо ново за нашата компания. Тази седмица имахме тестови успешен 50-минутен полет, така че този модел вече лети и ще произведем доста от него до 2025 г. Още шест държави искат F-16.

Двама от пилотите ни с прякори Сирената и Професионалситът пилотиха изтребителя. Те дадоха много добра оценка за състоянието им", заяви Лин.

Джонатан Лин съобщи, че няколко български пилоти се обучават в САЩ.

"Те добиват практика в изтребителите, в момента преминават обучение в Аризона. Мога да кажа, че работим върху това да ги имате около 2025 г. Втората партида може да получите през 2027 г.", разкри Лин.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук