Страхува ли се българинът от коронавируса и има ли паника в обществото? Според проучване на "Барометър България" близо 1/3 от българите следят внимателно новините, свързани с новия вирус Covid-19.

На фона на зачестилите случаи на заразяване с коронавирус в Италия ситуацията у нас е балансирана. Преобладаващата част от респондентите (30,2%) следят активно новините по темата и се вълнуват от развоя на събитията, но за момента не се чувстват застрашени.

За 10,1% от анкетираните коронавирусът е просто поредният грип, с който се сблъскваме, а 7,7% нямат позиция по въпроса, пише dnes.bg.

Въпреки това в последните дни по аптеките се забелязва тенденция все повече хора да търсят маски, въпреки че зареждане няма от почти 20 дни. Много хора са прибегнали и до помощта на имуностимуланти.

Други хора се притесняват от евентуална по-дълга карантина и епидемия и са решили да се запасят с дълготрайни хранителни продукти като макарони, боб, леща, консерви.

На този фон експертите успокояват, че при поддържане на добра лична хигиена, миене на ръцете с вода и сапун за поне 30 секунди, или използване на дезинфекциращ гел със съдържание на спирт, могат да ни предпазят.

От СЗО предупредиха, че след измиване на ръцете сешоарите с топъл въздух или ултравиолетивите лампи не са ефективни за предпазване от вируса.

Епидемиолозите предупреждават, че макар че вирусът се предава по въздушно-капков път, промивките на носа не са гаранция срещу заразяване.