Мераците на грантаджийските издания от фабриката за фалшиви новини на скандалния бизнесмен Иво Прокопиев мониторингът на ЕК над България в областта „Правосъдие и вътрешен ред“ да продължи поне още едно десетилетие не са от вчера или днес. Благодарение на докладите (които стана ясно, че се пишат основно по доноси на кръга „Капитал“ и неговите къртици в Темида), НПО-тата на ламята се захранват с различни, но винаги доста тлъсти грантове – я да наблюдават избори в съдебната власт, я за някой друг протест, пише „Монитор”.
Точно затова вчера в поне две от изданията на фабриката за фалшиви новини се появиха „тревожни“ материали за това, че мониторинговите доклади в Румъния и България трябвало да продължат и протестите в северната ни съседка само доказвали това. 

В текст, публикуван в „Медиапул“, авторите на бившата говорителка на Командира Стояна Георгиева стигат и по-далеч: „Румънците са граждани, които ценят свободата и демокрацията си и са готови всеки момент да ги защитят. За разлика от българите, които са заспали, страхливи, послушни – покорна рая“. 

Авторите на текстовете, възхваляващи „румънския модел“, обаче пропускат удобно да споменат няколко много важни факта – първо, успехите на реформата „Маковей“ са доста спорни и според повечето анализатори тя е нищо повече от политически лов на вещици. 

Второ, след въпросните промени в Румъния не се наблюдава реално спад на корупцията в страната. 

И най-важното - в последните няколко дни се появиха сериозни съмнения, че зад протестите в северната ни съседка стои донорът на грантаджиите у нас Джордж Сорос, който отдавна се беше заканил да предизвика втори Майдан на Балканите. 

Тези факти обаче са спестени на широката публика, защото, както казват старите хора, грантаджийска кокошка Брюксел сънува.