"Нищо няма да стане. Кирчев е близък с бившия премиер Иван Костов и има връзки". С тези думи свидетел по делото за рухналата сграда на столичната улица "Алабин" обяснил пред майките на двете затрупани при инцидента млади жени, че не очаква процесът да завърши с осъдителни присъди, пише legalworld.bg.

Свидетелят Николай Александров, който е работил като строител и е участвал в разчистването на сградата, се оказва лош пророк, чиито думи 15 години след смъртта на 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова се оказаха брутална истина, тъй като в петък (7 май) и Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда четиримата подсъдими в процеса - собственикът на сградата Георги Кирчев, инженерът, контролирал ремонта - Петър Петров, управителят на фирмата, наета за строителните дейности Николай Симеонов и строителят Манчо Антонов. Обвинението е за причиняване на смъртта на двете млади момичета.


Сградата, която рухна и отне живота на две млади момичета, Снимка: БГНЕС

Оправдателна присъда по делото по-рано чете и съдия Величка Маринкова от Софийския градски съд, а по-късно и съдебен състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Камен Иванов.

Делото тръгна за първи път през октомври 2016 година, след като разследването продължи десет години. По него се смениха петима прокурори. То е типичен пример за бавно правосъдие. В хода на съдебния процес, основният свидетел на прокуратурата - строителният работник Николай Александров бе обхванат от внезапна амнезия. Той обяви, че бил заплашван и затова преди 10 г. твърдял, че сградата се срутила, защото били бутани носещи греди.

„Правен свят“ припомня подробностите в историята на закупуването на фаталния имот, оставяйки изводите на читателите си:
На 21 юни 2004 г. собствениците на имота - братът и сестрата Исак и Линда Конфино, които живеят в Израел, я продават. Те са наследници на основния акционер в "Байт" Исак Конфино. Семейството си връща имота след 6 г. съдебни битки, които приключват през 2003 г. По това време апартаментите в сградата се дават под наем от общината.

Новият купувач е фирма "Хрисома" на Георги и Мая Кирчеви, изключително близки до бившия премиер Иван Костов. Сградата е купена за 750 000 евро. Парите са изтеглени с два кредита от фалиралата КТБ. Малко след банкрута на банката през 2014 г. стана известно, че кредитите все още не бяха погасени.

Кирчев влиза във владение на 5 август 2006 г. Месец преди инцидента Пройчева не е допусната до сградата и се обажда в полицията. Заедно с униформените стига до последния етаж, за да прибере някои вещи. 72-годишната жена минава покрай сградата около 11-12 ч и в деня на рухването ѝ. Вижда греди в един камион и веднага сигнализира в "Паметниците на културата", че сградата се руши.


Близкият до бившия премиер Иван Костов управител на фирма "Хрисома" Георги Кирчев бе закупил фаталния имот на ул. "Алабин" с пари от фалиралата КТБ, снимка: в-к "Монитор"

Мая и Георги Кирчеви и "Бъдеще за България" на Елена Костова
Едно от най-приближените до Елена и Иван Костови семейства преди повече от десетилетие е това на Мая и Георги Кирчеви. Мая Кирчева е съучредител и години наред член на УС на скандалната фондация "Бъдеще за България". Във фирма "Хрисома" същата е съдружник със своя съпруг Георги Кирчев. Той пък е сред собствениците на 20 фирми и участва в управлението на около 15.

През 2000 г. около фирмата се завихря сериозен скандал, свързан с вноса от безмитната зона в Ниш на 406 палта. Те са обмитени по 9 лв., а след това са продадени по 300 щатски долара бройката. Според публикации по време на скандала "Хрисома" е посочена като един от основните спонсори на "Бъдеще за България".

През 2000 г. "Хрисома" е избрана да изработи облеклата на 26 000 служители на БТК. Шеф на борда на държавния телеком по това време е един от най-верните протежета на Костов - бившият депутат Гроздан Караджов. Бившият зет на Иван Костов и бивш съпруг на Мина Костова Георги Йорданов Христов, е работил на трудов договор във фирма "Хрисома" от август 1998 г. до юни 1999 г. След фалита на КТБ се оказа, че фирма "Хрисома" е един от големите длъжници на банката. През 2004 г. дружеството е теглило два кредита на обща стойност 1 670 000 евро. Това се случва малко след като Цветан Василев придобива пълен контрол над банката.