Относно френското предложение за преговорите със Северна Македония, съпрезидентът на АЛДЕ Илхан Кючюк каза, че е добро, но не е изпълнено със съдържание от правителството на Кирил Петков.

Министър - председателят в оставка нанесе най-големите щети в отношенията между България и Северна Македония, обобщи пред БЛИЦ TV евродепутатът.

По неговото мнение дори националиститите от двете страни на границата не са нанасяли такива щети, каквото сътвори по външнополитическия казус Кирил Петков и неговите министри. Това доведе и до позицията на Слави Трифонов да напусне коалицията заради Северна Македония.

"Българският министър - председател  не познаваше проблема, влезе абсолютно неподготвен. Не чуваше гледните точки на експертите, за да проведе политика, която изисква доза консерватизъм, институционалност и подготвеност", заяви Илхан Кючюк.

Той продължи анализа си с това, че има политическа криза в България, която е пренесла доза несигурност и в РСМ при водените преговри.

"Дано сме си взели поуки от последното правителство на Кирил Петков. От самото начало на неговото гласуване беше ясно, че тази коалиция не може да просъществува" - намеквайки, че може да се стигне до евроатлантическо управление в страната.

Илхан Кючюк разкри пред БЛИЦ TV как Европа гледа на страните членки, които са в политическа криза. Обединението в такъв момент показва, че имаш подкрепа в труден момент, и дава препоръки, ако има кой да се вслуша в тях.

"Външната политика по българската Конституция се води от МС, да бъде прехвърлен горещият картоф в НС. А позицията да бъде изкована от изпълнителната власт, това не помогна за решаването на въпроса", аргументира се съпрезидентът на АЛДЕ.

Когато една от страните в ЕС не в кондиция нормално е да има притеснения. Само обединени можем да излезем от кризите, еденичният вариант не е спасение - продължи Илхан Кючюк.

За съжаление България е част от ЕС, но се превърна в периферна страна, това не го казвам със задоволство, а с доза огорчение.

Само ДПС е способно да организира такива големи форуми. Представители на 60 държави имат своите делегати на конгреса на Либералния интернационал.

Това дава възможност на страната ни да изгради свои национални и международни политики с участието на ДПС, което е в основата на такива форуми. 

Илхан Кючюк е на позиция, че става дума за национален и стратегически ресурс, който е застъпен и от АЛДЕ и световните либерали.

Никога не сме ревнували, когато ГЕРБ имат своите високи форуми, а БСП излъчват свой представители. Винаги със задоволство сме зявявали, че това е национален капитал и трябва да се използва в интерес на страната.

За да бъде той с главно "Н" и Главно "И", трябва да бъдат обединени всички усилия в тази посока.

За съжаление войната ще наннесе огромни щети както върху икономиката, така и върху обществата на нашите държави. Трябва да се намерят всички формули за решението на тези предизвикателства.

По Плана за възстановяване и устойчивост България се отдалечава  от ядрото на Европа и отива към периферията. А когато си там, трудно може да дефинираш проблеми, които засягат центъра на ЕС.

"И стига с това лесно обяснение някой ни наложи отгоре – кой може да ни наложи каквото и да е било, ние сме част от ЕС. Имаме правото да сме на масата и да участваме при формулирането на решенията", възмути се Илхан Кючюк.