Три основни проблема, пред които е изправен светът днес, очерта евродепутатът и съпрезидент на „Алианс на либералите и демократите за Европа“ Илхан Кючюук в словото си на конгреса на Либералния интернационал, предаде репортер на БЛИЦ.

"Украинците ни дават исторически урок в борбата си за свобода, за страната си, но и за нашите либерални ценности. Позволете ми да ви уверя, че всички депутати и евродепутати и либерали наистина се гордеят с вашата борба за либерална демокрация", каза Кючюк. 

"Ще помагаме на унгарските и полските либерали и демократи, които се застъпват за своите либерални демокрации. Крайно време е като либерали да застанем на страната на доброто и да вземем ключови решения за това какво е бъдещето и какъв трябва да бъде либералният отговор", каза още той. 

По думите му гласоподавателите искат от своите либерални политици да създават платформи и политики, които да бъдат в полза на гражданите.

Като втори проблем той очерта инфлацията и стагфлацията, които създават проблем на семействата с ниски доходи. На трето място той посочи защитата на свободната търговия в света и Европа.

"Да продължим да защитаваме свободната търговия. Цели нации се отърваха от бедността благодарение на свободната търговия. Със свободна търговия има и повече свободни места", каза още Кючюк.

"Либералите трябва да се обединят и да се държат един за друг", завърши той. 

София е домакин на конгреса на Либералния интернационал, който ще се проведе от 30 юни до 3 юли. Над 250 гости от цял свят заседават в столичния хотел "Балкан". Те ще очертаят либералната визия за следващите години и ще я опишат в резолюция.