9 май да стане официален български празник. Не би трябвало в този велик ден хората да работят, трябва да е празник, какъвто е във всички страни, където са победили хитлерофашизма. Това е денят на победата и Денят на Европа

Това предложи на пресконференция в БТА в навечерието на празника Павел Иванов, председател на фондация "Безсмъртният полк". На пресконференцията бяха представени различни военно-патриотични организации, както и Марина Анатолиевна-Дарикозян, председател на "Руските съотечественици в България", която даде като пример, че 9 май е празничен ден в Израел.

От Съюза на офицерите и сержантите от запаса (СОСЗ) подкрепят идеята за още един празничен ден в календара на българина.

Инициативата "Безсмъртният полк - България" се подготвя и организира от Национален комитет, в който участват представители на Съюза на ветераните от войните на България и други неправителствени организации. 

Участниците в шествието носят снимки на свои близки, загинали във Втората световна война и в организираната антифашистка съпротива. Подготвени са и 30 табла с имената на 13 000 жертви. Инициативата "Безсмъртен полк" е създадена в град Томск - Русия, през 2012 г.

По информация на организаторите през 2017 г. подобно шествие се провежда в 40 града в България, като са участвали над 15 хил. души.

В тазгодишното шествие ще има и делегация от Русия. Тя ще участва заедно с кадети, които ще носят знамето на победата. Българската диаспора в Лондон ще се включи в шествието "Безсмъртният полк" в британската столица. Български представители ще има и на парада в Москва.

Павел Иванов припомни, че във втората половина от Втората световна война Българската армия е била част от Съветската армия в разгрома на хитлерофашизма.

Председателят на Съюза на ветераните д-р Иван Сечанов обясни, че Паметникът на Съветската армия е и наш, колкото съветските войски са се били, така и ние сме се били.

На пресконференцията за честването на 9 май бе изтъкнато, че в България сега има към 1500 души ветерани, участвали във Втората световна война. Те са над 90-годишна възраст. Тази година 24 от тях правят 100-годишна възраст. Имаме 105, 107-годишни.  Те са в цяла България. Мнозина от тях са с кръст за храброст, заяви председателят на Съюза на ветераните.

Ветеранът от Втората световна война д-р Софи Пинкас призна, че вече са малко малко живите ветерани. Освен патриотичното възпитание за нас са важни и социалните и здравни грижи. Има закон, ще искаме държавата да положи грижи. Надяваме се, че това ще го получим, заяви тя.

"България е платила за участието си във Втората световна война с хиляди убити, ранени, осакатени. 9 май не е само ден на победа, когато спряха залповете. Този ден е голям исторически урок, който трябва да помним и да предадем на нашите младежи, на нашите деца и внуци, заяви д-р Пинкас.