Анализите на срещите на българските държавни ръководители с руския президент Владимир Путин продължават с пълна сила. Сайтът „Флагман“ потърсил за мнение историка Божидар Димитров, който преди няколко месеца обяви, че създава ново движение „Кан Кубрат“, което ще се бори за президентска република. 

Вижте интервюто:


- Проф. Димитров, президентът Радев и премиерът Борисов бяха на срещи с Владимир Путин в Русия. Каква е Вашата равносметка?
- Положителна е, защото се потвърди, с участието най-вече на премиера Борисов (тъй като той може да направи нещо), желанието на България да сътрудничи по отношение на някои проекти, които бяха спрени навремето не от Бойко Борисов, а от Европейския съюз.

- Срещу Борисов са налице критики, че имаше коленопреклонно поведение. Това нужно ли беше?
- Вижте, Борисов е водач на партия, която е на власт и е естествено опозицията да се чуди какво да измисли, за да каже нещо срещу него. Като няма друго –  „коленопреклонно“. Какво значи „коленопреклонно“?! Ти отиваш да преговаряш. Сядаш на канапе и разговаряш по принцип. И другото – нямало конкретен резултат. А бе хора, какво се правите, че не разбирате как се прави политика! Те не обсъждат 40 или 45 долара ще струва кубик петрол, а те решават по принцип въпроса. След което в един хотел, крайморски, дали в Бургас или в Новоросийски, сядат експертите, преговарят един месец, уточняват точно тези въпроси и след това ги подписват ресорните министри. Това е.

- Поведението на Владимир Путин също беше любопитно. Той се отнесе хладно към Борисов.
- Ами искате да скача да го целува и да го прегръща ли? Какво искате!